Η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που αποτελείται από τρεις υψηλόβαθμους πρώην δικαστές, ήρθε στη δημοσιότητα μετά από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Πολλά νυν και πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ερευνώνται για διαφθορά, εργαζόμενα για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπή» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι «σε αντάλλαγμα το χρήμα έρεε άφθονο από τα χώρα αυτή».
 
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «στο επίκεντρο των ερευνητών είναι η γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, Κάριν Στρεντς η οποία έχει κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με το Αζερμπαϊτζάν». Αν και η Στρεντς είχε απορρίψει κάθε ενοχή, ανέστειλε τη συμμετοχή της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνει το Spiegel. «Πολλά πρόσωπα–μέλη της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται ονομαστικά στο έγγραφο που αποτελείται από σχεδόν 200 σελίδες» τονίζει το γερμανικό περιοδικό. Η Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της δηλώνοντας αρχικά ότι ήταν ασθενής. Μετά από νέα αίτηση, απάντησε ότι είναι πάρα πολύ απασχολημένη με τις υποχρεώσεις της στη γερμανική Βουλή, αναφέρει το Spiegel.
 
Όπως σημειώνει η Αννέτα Καββαδία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του Συμβουλίου, κατατέθηκε από την εξωτερική ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας η έκθεση σχετικά με κατηγορίες διαφθοράς και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς εις βάρος ορισμένων πρώην και νυν μελών της Συνέλευσης. Η επιτροπή κατέληξε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εις βάρος αρκετών σημαντικών μελών της Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου της Συνέλευσης, Πέδρο Άγκραμουντ. Το σκάνδαλο είχε στην ουσία παραλύσει τη Συνέλευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος της» τονίζει η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
 
«Σε μια εποχή που οι θεσμοί της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της πολιτικής εκπροσώπησης των πολιτών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, περνούν μια βαθιά κρίση – με αποτέλεσμα την διαρκή απαξίωσή τους στις συνειδήσεις των πολιτών – είναι κρισιμότερο από ποτέ οι δημοκρατικές, πολιτικές δυνάμεις να τους θωρακίσουν και να τους δώσουν μια νέα πνοή. Παρά τις κραυγές περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης από κάποιους εμπλεκόμενους, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έλαβε μέτρα που ενισχύουν τη θεσμική της θωράκιση και την ενίσχυση του κώδικα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας των μελών της. Αυτό μπορεί να είναι ένα παράδειγμα του πώς οι πολιτικοί θεσμοί – ιδίως αυτοί που απαντούν και λογοδοτούν κατευθείαν στον πολίτη- οφείλουν να εντοπίζουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής και όσους εμπλέκονται σε αυτά -όσο ψηλά στην κλίμακα της εξουσίας κι αν βρίσκονται- και να τους απομονώνουν πολιτικά, μη παρεμβαίνοντας, αυτονόητα, στο παράλληλο έργο της δικαιοσύνης» υπογραμμίζει η Αννέτα Καββαδία.