Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά την εξέταση του προϊστάμενου της δομής του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους οροθετικούς και από το 2008 προέδρου των εργαζομένων, Σταμάτη Πουλή.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετές φορές επισήμαναν ότι ο μάρτυρας δεν απευθυνόταν στην Επιτροπή με το κατάλληλο ύφος, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για προσπάθεια να εμποδιστεί ο μάρτυρας να καταθέσει, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, να προειδοποιήσει ότι θα αποβάλλει τον μάρτυρα από την αίθουσα και θα διακόψει την εξέτασή του.
 

 

«Λογική και οικονομική δαπάνη»

Σχετικά με το υπερβολικό μηνιαίο κόστος συντήρησης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν η δομή, που ανήλθε σε 11.000 ευρώ το 2013 και 12.500 ευρώ το 2014 και ανατέθηκε σε εταιρεία που είχε συσταθεί μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης αναδόχου, ο Στ. Πουλής είπε ότι η δαπάνη ήταν λογική και οικονομική.

 
«Για τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχονταν το κόστος θα έπρεπε να είναι πάνω από 250.000 ευρώ ετησίως (!)», ενώ στην περίπτωση της εταιρείας που ανέλαβε, για το 2013 το κόστος ήταν 138.000 ευρώ και τον επόμενο χρόνο 150.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα έξοδα συντήρησης ανέφερε ότι αφορούσαν «εικοσιτετράωρη παροχή υπηρεσιών από τρεις κατηγορίες τεχνιτών, με βάρδιες», καθώς και ότι υπήρχε «συνεχής ανάγκη αποκαταστάσεων βλαβών» στο κτίριο.
 
Όπως προέκυψε από τις ερωτήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ανέλαβε τη συντήρηση, αργότερα, μέσω άλλης εταιρείας πήρε και τη σίτιση του κέντρου, κοστολογώντας τις μερίδες φαγητού 12,5 ευρώ έκαστη.
 
Για το έξοδο αυτό ο Στ. Πουλής ανέβασε τον αριθμό των δικαιούχων σίτισης, από 50 που αρχικώς είχε αναφέρει μιλώντας στην επιτροπή, σε 100 αλλά και στις οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς, όπως εξήγησε, «γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν μετανάστες κι έδιναν και στην οικογένεια και τους φίλους τους».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Σταμάτης Πουλής είναι σύζυγος της προϊσταμένης Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, η αδερφή της ήταν εξωτερική συνεργάτης στον Οργανισμό και γραμματέας του Αδ. Γεωργιάδη και ο σύζυγος της τελευταίας είχε αναλάβει τις παραπάνω συμβάσεις.
 
Από πλευράς του, ο μάρτυρας απάντησε ότι όταν έγινε η ανάληψη του έργου, δεν υπήρχε καμία συγγενική σχέση ανάμεσα σε εκείνον και τον ανάδοχο. Ωστόσο, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν, ότι πρόκειται περί υπερκοστολογημένων συμβάσεων, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ήταν επικερδείς για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ένταση όμως προκλήθηκε, εκ νέου, μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του μάρτυρα και των βουλευτών ΝΔ, όταν ο Στ. Πουλής σχολίαζε σχετικώς με αποφάσεις της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατέθετε έγγραφα που δεν αφορούν την περίοδο που διερευνά η Επιτροπή -όπως εντόνως επισήμαναν οι βουλευτές της πλειοψηφίας- και προχώρησε σε αναφορές για τον Παύλο Πολάκη, όπως ότι «βρίζει στο facebook και κρύβεται στα δικαστήρια», ενώ την ίδια ώρα, οι βουλευτές τον μέμφονταν ότι δεν απαντά στις ερωτήσεις τους για τις υπερτιμολογήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε να σταματήσει η κατάθεση του μάρτυρα, ενώ η διαδικασία συνεχίστηκε, σε τεταμένο κλίμα και με τους βουλευτές της ΝΔ να λένε ότι θα αποχωρήσουν από την Επιτροπή και θα μεταβούν στον πρόεδρο της Βουλής για να καταγγείλουν φίμωση του μάρτυρα.
 
Επέμεναν δε, ότι ο μάρτυρας μπορεί να καταθέτει για όποια περίοδο επιθυμεί, σε αντιδιαστολή με τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που τόνισαν ότι δεν μπορεί να ανοίξει «η βεντάλια» της έρευνας, ακόμα και μέσω των καταθέσεων, αφού η Βουλή έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση για το διάστημα το οποίο θα ερευνηθεί.