X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Frontex σχετικά με επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Η ελεγκτική Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης εξετάζει την Frontex και τον επικεφαλής της, Φαμπρίς Λετζέρι, για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της υπηρεσίας σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα συνεχίζει να αρνείται ότι έχουν σημειωθεί τέτοιου είδους περιστατικά, παρά το πλήθος στοιχείων και δημοσιευμάτων. Η OLAF ερευνά καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών όπως και καταγγελίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος αξιωματούχων της Frontex, κάποιοι από τους οποίους έφυγαν από τον οργανισμό τους τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών και ένας στα ανώτατα κλιμάκια.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ξεκίνησε έρευνα εις βάρος της Frontex για καταγγελίες «παρενόχλησης, ανάρμοστης συμπεριφοράς και επαναπροωθήσεις» προσφύγων.

Όπως μεταδίδει το Politico -σύμφωνα με μαρτυρία που έχει στη διάθεση του- η έρευνα έχει ξεκινήσει σε μέλη της Frontex από την αρχή του προηγούμενου μήνα. Τόσο η Olaf όσο και η Frontex, επιβεβαίωσαν τη διεξαγωγή της έρευνας, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Η OLAF μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το Frontex», ανέφερε σε ένα email το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας, τονίζοντας ωστόσο πως «το γεγονός ότι η OLAF διεξάγει έρευνα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα / οντότητες έχουν διαπράξει παρατυπία / απάτη».

Σε ανακοίνωσή της η Frontex σημείωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με την OLAF», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιες έρευνες δεν συνεπάγονται απαραίτητα οποιαδήποτε αθέμιτη πρακτική».

Τον Οκτώβριο το Spiegel, μαζί με τις ερευνητικές πλατφόρμες Lighthouse Reports, Bellingcat, και άλλα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα, αποκάλυψαν την εμπλοκή της Frontex σε τουλάχιστον 6 παράνομες επαναπροωθήσεις και σε τουλάχιστον μία από τον Απρίλιο.

Μάλιστα, το Spiegel αναφέρει ότι ο Λεγκέρι γνώριζε για τουλάχιστον μία παράνομη επαναπροώθηση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υποστήριξε σε επιστολή του στις 11 Νοεμβρίου προς την Κομισιόν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για εμπλοκή της Frontex στο Αιγαίο έπειτα από έρευνα.

Έκθετος ο επικεφαλής της Frontex για συγκάλυψη ελληνικών παράνομων επαναπροωθήσεων

Οι ισχυρισμοί οδήγησαν την επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, να ζητήσει επείγουσα, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Frontex και πλήρη έρευνα.

Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε ότι ο οργανισμός του συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία» πως το προσωπικό της Frontex έχει λάβει μέρος σε παράνομες δραστηριότητες.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει όλους τους ευρωβουλευτές, με τη σοσιαλιστική ομάδα να του ζητά να παραιτηθεί και τους Πράσινους να ζητούν από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα, ενώ κατηγόρησε το Der Spiegel ότι αποκρύπτει την αλήθεια.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, μαρτυρίες για παράνομες επαναπροωθήσεις με τη συμμετοχή στελεχών της Frontex φιλοξενούσε σε δημοσίευμα της η DW.

Μεταξύ άλλων, η Χόουπ Μπάρκερ υποστήριξε ότι τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Γι αυτόν τον λόγο, σημειώνει, οι μετανάστες αποφεύγουν πλέον τις ελληνικές αρχές στο δρομολόγιό τους προς τη δυτική Ευρώπη. «Πάρα πολλές επαναπροωθήσεις» γίνονται επίσης στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με την Αλβανία, σημειώνει η Χόουπ Μπάρκερ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για συμμετοχή της Frontex. «Διαθέτουμε μαρτυρίες, κατά τις οποίες πολλές φορές οι υπάλληλοι μιλούν γερμανικά, ενώ φέρουν ανοιχτό γαλάζιο περιβραχιόνιο με την ευρωπαϊκή σημαία», διαβεβαιώνει η ίδια.

Push-backs της Frontex στη «βαλκανική οδό»;


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις