Στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες για τον Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται σε φυλακές στην Τουρκία.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο εισάγεται την Τρίτη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, ο Τζανακόπουλος τόνισε ότι το ν/σ «θωρακίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέτει σαφείς κανόνες σε μέχρι σήμερα απολύτως αρρύθμιστα πεδία της αγοράς εργασίας».

 
Συγκεκριμένα, για το νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι «δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία με αυστηροποίηση των προστίμων σε περιπτώσεις υποτροπής αλλά και με δυνατότητα έκπτωσης προστίμου μόνο εφόσον προσληφθεί άμεσα ο εργαζόμενος σε θέση πλήρους απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η έκπτωση του προστίμου είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας της επιχείρησης».
 
Και πρόσθεσε πως «μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση που διευρύνει την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων αφορά την καθιέρωση αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα το έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι για υπεργολάβους μπορούν πλέον να στραφούν και κατά της αναθέτουσας αρχής ή του εργολάβου για την καταβολή οφειλομένων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών ή άλλων απαιτήσεων τους».
 
«Το νομοσχέδιο αυτό που εμπεριέχει και ρυθμίσεις για την πρακτική άσκηση και μαθητεία αλλά και για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων αλλά και ρυθμίσεις επί ασφαλιστικών θεμάτων έρχεται σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης» κατέληξε.
 
Επιπλέον, σε στατιστικά αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «η αδήλωτη εργασία από το θεόρατο 20% που βρισκόταν στις αρχές του 2015 έχει μειωθεί στο 12% σήμερα, ενώ μέσα στην τριετία έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Μόνο για τον Ιούνιο στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο 33..620 θέσεων εργασίας που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση για το μήνα Ιούνιο από το 2001».
 
«Η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και με τα μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από το Μνημόνιο να εντείνει τις παρεμβάσεις για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού για να μπει ένα τέλος στον κύκλο της απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας που επιβλήθηκε την περίοδο 2010- 2014» πρόσθεσε.
 

Πυρά κατά Μητσοτάκη και ΣΕΒ

 
Ωστόσο, πυρά εξαπέλυσε κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και κατά του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι «υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης. Ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του Μητσοτάκη». Σχετικά με τη στάση του προέδρου της ΝΔ και του ΣΕΒ, σχολίασε ότι «σε αυτή την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας τον κ. Μητσοτάκη που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο οχτάωρο, αλλά και το ΣΕΒ που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και την μείωση του αφορολόγητου το 2020».
 

Κατηγορίες για την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ερντογάν

 
«Είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς καμία συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, οφείλω να πω ότι αυτές οι προσωπικές πρωτοβουλίες έχουν χαρακτήρα προσωπικής προβολής και δημοσίων σχέσεων και καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, η οποία δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση τις προσωπικές ιδιοτέλειες και την οίηση του καθενός» τόνσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Θα περιμέναμε λοιπόν από τη ΝΔ, που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες, να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία» συμπλήρωσε.