από την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press
Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη

Δευτέρα 29 Μαΐου, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος βάφεται με αίμα εργατών. Τρεις εργαζόμενοι αποσυναρμολογούσαν την προπέλα επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου, που βρισκόταν ανελκυσμένο σε μία από τις πλωτές δεξαμενές, όταν σκαλωσιά υποχώρησε με αποτέλεσμα πτερύγιο που επρόκειτο να τοποθετηθεί στην προπέλα του πλοίου να καταπλακώσει τους εργάτες. Ως αποτέλεσμα ο θάνατος του 47χρονου χειριστή του γερανού και ο σοβαρός τραυματισμός των άλλων δύο εργατών.

Από την Λιμενική Αρχή Περάματος που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν αρχικά ο πλοίαρχος του πλοίου, ο τεχνικός ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ο εργοδότης του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος, η εκπρόσωπος της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες στο χώρο του συμβάντος. Αφέθηκαν ελεύθεροι.

Άλλη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικότητα που ήταν εκεί κι όσοι έπρεπε να ενδιαφερθούν δεν το έκαναν. Τα συστημικά μέσα και οι πολιτικοί μιλούν τώρα για ένα τραγικό συμβάν, ένα μοιραίο δυστύχημα. Όμως οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν. Κι εκείνοι κώφευαν. Σε σχετική ανακοίνωση στις 12 Μαΐου, μάλιστα, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι «δεν είναι προφήτες ούτε μάντεις κακών», αλλά ζουν καθημερινά «την πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου που οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Σταύρος Τουμανίδης, καλεσμένος στη σημερινή «Κοινωνία Ώρα Press», μιλά για την πραγματικότητα των εργατών, αυτή που οι πολιτικοί επιδεικτικά προσπερνούν. Κάνει λόγο για ένα «νέο εργοδοτικό έγκλημα», μιας και οι εργαζόμενοι με δεκάδες συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις προειδοποιούσαν για τους κινδύνους και ζητούσαν την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και την ενίσχυση των ελέγχων.

Οι εργαζόμενοι τα έλεγαν: «πηγαίνουμε με μαθηματική ακρίβεια σ’ ένα εργοδοτικό έγκλημα». Ο κ. Τουμανίδης εξηγεί πως οι εργάτες εκεί τα βάζουν με το πιο επιθετικό κεφάλαιο της χώρας, το εφοπλιστικό. «Παίζονται μεγάλα παιχνίδια. Εδώ στο Πέραμα οι δουλειές ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα γιατί χάνουν τρελό χρήμα οι εφοπλιστές όταν σ’ ένα καράβι καθυστερούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες και μένει εκεί. Άρα έχουμε εντατικοποίηση της δουλειάς από τους εφοπλιστές προς τους εργολάβους κι εκείνοι πιέζουν μετά εμάς».

Το εργοδοτικό αυτό έγκλημα ήταν αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- της έλλειψης ενός εξαρτήματος που κοστίζει 3 ευρώ. «Οι εργάτες έβγαζαν έναν έλικα από την προπέλα και ο γάντζος που ήταν στον γερανό δεν είχε ένα ατσάλινο λαμάκι, που είναι ασφάλεια του γερανού. Για 3 ευρώ θρηνούμε έναν συνάδελφο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τουμανίδης, κάνοντας λόγο για μία έλλειψη που θα μπορούσε ασφαλώς να είχε εντοπιστεί, αλλά φαίνεται πως κάποιοι δεν ενδιαφέρθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους. «Η δουλειά του τεχνικού ασφαλείας είναι να ελέγχει αν είναι όλα σε σωστή κατάσταση. Έπρεπε να το είχε δει… Ο τεχνικός δεν πρέπει να προσλαμβάνεται από τον εκάστοτε εργοδότη ή εφοπλιστή. Πρέπει να είναι με λίστα, για να είναι ανεξάρτητος, κι όχι να έχει αλισβερίσι με τον εφοπλιστή. Και να είναι εκεί στη δουλειά, όχι να έρχεται για 10 λεπτά».

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι γίνεται με τους ελέγχους. Ο κ. Τουμανίδης απαντά πως «οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας είναι υποστελεχωμένες, ενώ ήδη από το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλαφόν να γίνονται μάξιμουμ 5 έλεγχοι τον μήνα. Με 5 ελέγχους πώς μπορείς να ελέγξεις έναν χώρο που εργάζονται πάνω από 5.000 εργαζόμενοι;», ενώ στη συζήτηση φέρνει και το θέμα της υποβάθμισης του ΣΕΠΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τους ελέγχους «διαπιστώνονται συνέχεια ανασφάλιστη εργασία και απουσία αδειών». Το πόσο πολύ οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για την πραγματικότητα των εργαζομένων εκεί, ο κ. Τουμανίδης το εξηγεί με ένα πραγματικό δυστυχώς περιστατικό. «Είχαμε ζητήσει παλιά επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ χημικό πλοίων και μας έφεραν χημικό κρασιών (!).

«Οι κυβερνήσεις βοηθούν τους εφοπλιστές να κερδίζουν περισσότερο – Παίζεται χοντρό παιχνίδι εις βάρος των εργαζομένων»

«Είναι όλο στην τύχη» μας λέει, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή παραλίγο δε θρηνήσαμε κι άλλον εργάτη, καθώς «στα ναυπηγεία του Σπανόπουλου, δύο εργαζόμενοι έχασαν τις αισθήσεις τους επειδή δεν ήταν ασφαλής ο χώρος που δούλευαν».

«Οι κυβερνήσεις βοηθούν τους εφοπλιστές να κερδίζουν περισσότερο, να έχουν αφορολόγητα. Είναι χοντρό το παιχνίδι που παίζεται και πάιζεται εις βάρος των εργαζομένων. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο εργαζόμενος θα πηγαίνει το πρωί να δουλεύει σωστά, με αξιοπρέπεια και το μεσημέρι θα γυρίζει σπίτι. Όχι να τραβάμε κλήρο ποιος δε θα γυρίσει» τονίζει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη -εν προκειμένω- παίζεται ένα στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων. Όπως αναφέρει ο κ. Τουμανίδης υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στις συνδικαλιστικές δράσεις των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα το προσωπικό τηλεφώνημα που είχε δεχθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Από τη μία υπάρχουν τα εκφοβιστικά τηλέφωνα κι απ’ την άλλη τα χαμόγελα μπροστά από τις κάμερες.

«Στις φωτογραφίες αντικρίσαμε χαμογελαστούς εργολάβους. Εκείνη τη μέρα το ναυπηγείο του ΑΤΛΑ ήταν άδειο κι έκατσαν σε ένα πλωτό του λιμενικού να βγάλουν φωτογραφίες. Είχε πέσει εντολή όποιος κυκλοφορεί στο ναυπηγείο να φοράει παπούτσια ασφαλείας και κράνος, να πάει και να δει μοντελάκια (ο πρωθυπουργός)» θα πει ο Στάυρος Τουμανίδης.

Οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι, στον δρόμο, συνεχίζουν τον αγώνα των διεκδικήσεων. Διεκδικήσεις για αξιοπρεπή εργασία και ζωή. Και τα καταφέρνουν. «Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση με την Εργοδοτική Ένωση Μετάλλου και μάλλον πάμε προς το πιο θετικό βήμα, να γίνει υποχρεωτική η σύμβαση για όλον τον κλάδο» σημειώνει ο ίδιος.