Της Χριστίνας Βασιλάκη
«Ο σκοπός δεν είναι να καταδικάσουμε την τρόικα», λέει στο TPP ο Sven Guigold, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ένας από τους εμπνευστές της πολυσυζητημένης καινούριας πρωτοβουλίας ελέγχου του έργου της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο. Η επιτροπή που θα αναλάβει την έρευνα δεν θα έχει νομοθετική αλλά μόνο γνωμοδοτική λειτουργία, κάτι που της αφαιρεί την έννοια της «εξεταστικής επιτροπής» την οποία βιάστηκε να της αποδώσει ο ελληνικός τύπος.
«Ο στόχος είναι να αναλυθεί και να βελτιωθεί το έργο της τρόικας, αλλά και να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού. Επειδή βλέπουμε συχνά ένα κοινό μοιρασμένο όταν πρόκειται για την τρόικα. Η συζήτηση για το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας είναι πολύ ισχυρή στις χώρες του προγράμματος, αλλά μάλλον περιορισμένη σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή το Βέλγιο. Αυτό μπορεί να αλλάξει και οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των προβλημάτων της λειτουργίας του συστήματος της τρόικας», εξηγεί ο κ. Giegold. «Σε κάθε περίπτωση, οι εθνικές κυβερνήσεις συμμετείχαν πάντα στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας. Αν, για παράδειγμα, οι φόροι έχουν αυξηθεί για εκείνους που θα έπρεπε να πληρώνουν λιγότερο, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η τρόικα αλλά και η ελληνική, η κυπριακής, η ισπανικής, η πορτογαλικής και η ιρλανδικής κυβέρνηση».
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
«Η σύνθεση της τρόικας είναι πρώτα απ’ όλα κάτι που αξίζει να συζητηθεί. Ο συνδυασμός της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την παροχή συμβουλών σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια φαίνεται σίγουρα λίγο περίεργος», λέει ο Giegold. «Και κυρίως, θα πρέπει να εξετάσουμε τον ρόλο της ΕΚΤ. Υπάρχει λόγος που η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και το να παίρνει πολιτικές θέσεις δεν της ταιριάζει. Η δομή της τρόικας θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση».
Σύμφωνα με τον Giegold, ένα παράδειγμα των πιθανών παραβάσεων στις δραστηριότητες της τρόικας θα μπορούσε να είναι «το γεγονός ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να δανείζει χρήματα σε αφερέγγυες τράπεζες, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά». Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει, «το ιδιωτικό χρέος γίνεται δημόσιο και οι πιστωτές λαμβάνουν τα χρήματά τους από τους φορολογούμενους. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συνεχιστεί αυτή η πρακτική όταν οι πολίτες θα το γνωρίζουν».
Όσον αφορά τις μέχρι τώρα αντιδράσεις από τα τρία μέρη που θα υπόκεινται σε έλεγχο του ΕΚ, ο Giegold δηλώνει: «Το ΔΝΤ αρνήθηκε να εμφανιστεί στην ακρόαση της Τρίτης λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμο. Το ΔΝΤ δεν έρχεται ποτέ σε δημόσιες ακροάσεις, κάτι που πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό από άποψη δημοκρατίας. Η ΕΚΤ δεν είναι ικανοποιημένη για όλ’ αυτά που πρόκειται να γίνουν, αλλά αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει τη δουλειά του».
Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις
Όσο για την αφορμή της δημιουργίας της επιτροπής έρευνας για τον ρόλο της τρόικας, ο Guigold επισημαίνει: «Λάβαμε πολλές επιστολές από πολίτες οι οποίοι ζητούν απαντήσεις σχετικά με τη νομιμότητα των πράξεων της τρόικας στις χώρες διάσωσης και πιστεύουμε ότι αξίζουν μια απάντηση, μια υπεύθυνη απάντηση. Πράγματι, τα αποτελέσματα των εργασιών της τρόικας δεν ήταν αυτά που αναμένονταν».
Η πρωτοβουλία αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Της έρευνας θα ηγηθεί ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Othman Karas (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), μαζί με τον σοσιαλδημοκράτη συνάδελφό του, Liem Hoang Ngoc. Τα αποτελέσματα θα καταγραφούν σε μια αναφορά, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Στο περισκόπιο της Ευρωβουλής ο ρόλος της τρόικας
Επιτροπή μεν, αλλά όχι… εξεταστική για την τρόικα λανσάρει το Ευρωκοινοβούλιο. Θα συζητήσει την Τρίτη τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες από την παρουσία της τρόικας στις χώρες όπου επενέβη.
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού