Σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας και τα πρωτοφανή επεισόδια καταστολής από την ισπανική αστυνομία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε πως η βία δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ψηφοφορία δεν είναι νόμιμη. Τόνισε πως η Κομισιόν «έχει εμπιστοσύνη στην “ηγεσία” του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται».

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο. Σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν είναι νόμιμη. Πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης με βάση τη συνταγματική τάξη», είπε προσθέτοντας ότι «είναι ώρα για ενότητα και διάλογο, όχι βία». Υπενθυμίζεται πως ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Κυριακή πως σχετικά με το καταλανικό δημοψήφισμα η κυβέρνηση του έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε να υπάρξει επειγόντως διάλογος μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας και δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία που αμαυρώθηκε από βία.
 
«Οι εικόνες που μας ήρθαν χθες από την Ισπανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διακοπεί αυτό το σπιράλ κλιμάκωσης», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση του.
 
Ο Γκάμπριελ κάλεσε και τις δύο πλευρές «να παραμείνουν ήρεμες» και να εργαστούν προς μια μόνιμη πολιτική λύση που να σέβεται το κράτος δικαίου, το οποίο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που ενώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ηχηρή σιωπή των ευρωπαϊκών θεσμών

Σημειώνεται πως την Κυριακή, και κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων και των εικόνων ντροπής που έκαναν το γύρο του κόσμου, οι μόνες φωνές που ακούστηκαν από τα ευρύτερα ευρωπαϊκά όργανα, ήταν του ηγέτη των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φέρχοφσταντ, καθώς και του πρωθυπουργού του Βελγίου.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος δήλωσε την Κυριακή πως καταδικάζει την αστυνομική βία, αλλά και την τάση απόσχισης και πρόσθεσε πως η ΕΕ τάσσεται υπέρ της συνταγματικής τάξης.

«Δεν θέλω να παρέμβω σε εθνικά ζητήματα της Ισπανίας, αλλά καταδικάζω με απόλυτο τρόπο τα όσα συνέβησαν στην Καταλονία σήμερα. Από τη μία, τα αποσχιστικά κόμματα προχώρησαν σε ένα αποκαλούμενο δημοψήφισμα που απαγορεύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας όλα καλά πως μόνο μια μειοψηφία θα συμμετάσχει, καθώς το 60% των Καταλανών είναι κατά της αυτονόμησης. Και από την άλλη -ακόμα και εάν βασίζεται σε αποφάσεις δικαστηρίου- η χρήση δυσανάλογης βίας για να το σταματήσει. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις μέσω του πολιτικού διαλόγου και του σεβασμού για τη συνταγματική τάξη, όπως κατοχυρώνεται στις Συνθήκες, ειδικά στο άρθρο 4. Ήρθε η ώρα για αποκλιμάκωση. Μόνο μια λύση με διαπραγματεύσεις, με την εμπλοκή όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου της αντιπολίτευσης στο Καταλανικό Κοινοβούλιο, με σεβασμό στη Συνταγματική και ένομη τάξη της χώρας, είναι ο δρόμος για το μέλλον».

Παράλληλα, με μήνυμά του στο twitter, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Τσαρλς Μισέλ, δήλωσε πως «η βία ποτέ δεν μπορεί να είναι η απάντηση. Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και καλούμε να αρχίσει πολιτικός διάλογος», με το βλέμμα, προφανώς, στα εσωτερικά της χώρας του, στην οποία υπάρχουν επίσης διασπαστικές απόψεις.