Οι λιμενικές αρχές είναι ενημερωμένες για την επικείμενη «κάθοδο» του πλοίου στην περιοχή, αναμένοντας ενημέρωση από το πλήρωμα του για το αν τελικά θα καταπλεύσουν στο λιμάνι, το σκοπό της επίσκεψης τους και το χρονικό διάστημα, το οποίο θα παραμείνουν. 

Το TPP επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη. Όπως μας ενημέρωσε, βρίσκεται σε συνεννόηση με το λιμενικό και την αστυνομία και επιβεβαίωσε πως το καράβι βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και μέχρι τώρα δεν δείχνει πρόθεση να προσεγγίσει το λιμάνι της Ιεράπετρας. Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν, δήλωσε ότι περίπου 100 άτομα βρέθηκαν τη Δευτέρα στο λιμάνι της Ιεράπετρας και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να μην επιτραπεί στο πλοίο να δέσει για ανεφοδιασμό.

Το συγκεκριμένο πλοίο, σύμφωνα με καταγγελίες αντιφασιστικών οργανώσεων, έχει μισθωθεί από το φασιστικό «Defend Europe» που θέλει να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να βρεθούν σε ευρωπαϊκά εδάφη. Φαίνεται να επιθυμούν να ανεφοδιαστούν στην Ιεράπετρα και στη συνέχεια να μεταβούν στην Κατάνια, από όπου και θέλουν να ξεκινήσουν τη δράση τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ανυπότακτη Κρήτη», εκφράζει την πλήρη αντίθεση της και τονίζει πως πρόσφυγες και μετανάστες είναι πάντα καλοδεχούμενοι, ενώ οι φασίστες είναι σε κάθε περίπτωση ανεπιθύμητοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το πλοίο C Star βρίσκεται στα νότια της Κρήτης έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Πρόκειται όμως για ένα ακόμα πλοίο ή είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση; Στις 29 Ιουλίου στο λιμάνι της πόλης Κατάνια της Σικελίας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από πλεούμενα με σκοπό τον συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού και σύνθημα: “Closed for Racists” (κλειστό για ρατσιστές).

Αιτία αποτελούσε η επικείμενη άφιξη στο λιμάνι του πλοίου C Star. Πρόκειται για ένα πλοίο που ναυλώθηκε από ακροδεξιό ευρωπαϊκό δίκτυο Generation Identity (GI) στα πλαίσια της επιχείρησης “Defend Europe” και έχει σκοπό την να εμποδίσει τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν την Μεσόγειο, από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία.

Προφανώς οι εικόνες που εμφανίζονται συνεχώς με πνιγμένους ή αποστεωμένους πρόσφυγες από την Αφρική δεν είναι αρκετές και οι διάφορες φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις του Generation Identity ναύλωσαν ακόμα και πλοίο ώστε να γίνουν περισσότερες!

Όπως ήταν αναμενόμενο η μέχρι τώρα ιστορία του πλοίου κάθε άλλο παρά αγνά κίνητρα για την «προστασία της Ευρώπης» δεν διαθέτει. Πρόκειται για πλοίο που ναυλώθηκε από εταιρεία ένοπλης φύλαξης πλοίων από “Σομαλούς πειρατές”, ενώ στο πρώτο λιμάνι του ταξιδιού του -στην κατεχόμενη Αμμόχωστο- πλοίαρχος και υποπλοίαρχος συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έφερναν παράνομα στην Ευρώπη μετανάστες από την Σρι Λάνκα, οι οποίοι δηλώνονταν ως πλήρωμα του πλοίου. Χαρακτηριστικότερο όμως είναι το γεγονός ότι το πλοίο που έχει σκοπό να «προστατέψει την Ευρώπη» έχει σημαία… Μογγολίας!

Πέρα από το γεγονός ότι η χώρα επιλογής δεν έχει καν θάλασσα, απ’ ότι φαίνεται, οι Έλληνες εφοπλιστές αποδεικνύονται πρωτοπόροι καθώς η επιλογή «φθηνής» σημαίας αποτελεί παράδειγμα για τους Ευρωπαίους συναδέλφους ακόμα και για τις ρατσιστικές “δράσεις” τους.

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την ΕΕ, οι οποίες ουσιαστικά νομιμοποιούν τέτοιες κινήσεις με την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που ασκούν καταπατώντας τα δικαιώματα των προσφύγων. Τη στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση των χωρών που ζουν, η ΕΕ μέσω της Frontex και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών κλείνει τα εσωτερικά σύνορα εγκλωβίζοντας τους στις χώρες υποδοχής ενώ εντείνει τις επαναπροωθήσεις και τις απωθήσεις προσφύγων.

Ο δήμαρχος της Κατάνια έχει δηλώσει ότι το σκάφος είναι ανεπιθύμητο στο λιμάνι της πόλης και έχει ενημερώσει σχετικά τις λιμενικές αρχές. Η Περιφέρεια Κρήτης θα το ανεχτεί; Οι διάφοροι “αγανακτισμένοι” φορείς του νησιού, όπως οι ενώσεις ξενοδόχων, που κόπτονται για την εικόνα που θα χαλούσαν μερικοί πρόσφυγες θα το ανεχθούν; Δεν αποτελεί δυσφήμηση του νησιού ο ελλιμενισμός ενός πλοίου που έχει σκοπό να πνίγει ανθρώπους;

Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, τη φτώχεια και τον πόλεμο είναι κοινός για όλους τους λαούς. Πρόσφυγες και μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην Κρήτη! Ανεπιθύμητοι είναι οι φασίστες. Είτε έρχονται με αλεξίπτωτα, όπως παλιά, είτε με καράβια όπως σήμερα!».