Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ανασύρεται το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά για την «μικρή ΔΕΗ» και τις προς πώληση μονάδες της. Παράλληλα, μεταφέρονται οι πληροφορίες πως η απαίτηση των δανειστών περιλαμβάνει πώληση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, θέση που πλέον φέρεται να συζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο υπουργός προσήλθε στη διαπραγμάτευση την Τετάρτη με πρόταση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, στη βάση της συμμόρφωσης με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
 
Ωστόσο, όπως μεταφέρεται, οι δανειστές απαιτούν την παραχώρηση και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς το ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών από την Ευρώπη και τον κόσμο, βαίνει μειούμενο, εξαιτίας της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.
 
Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο γεγονός πως οι επενδύσεις σε ανθρακικές μονάδες παγκοσμίως μειώθηκαν περίπου 50% το περασμένο έτος, ενώ πριν από ένα χρόνο, η προσπάθεια του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να προχωρήσει σε σύμπραξη με την Edison και τα ΕΛΠΕ ναυάγησε, ακριβώς επειδή η Edison και η μητρική της, η γαλλική EdF, δεν επενδύουν πια σε λιγνιτικά αλλά ενδιαφέρονταν κυρίως για τα υδροηλεκτρικά.
 
Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το μεγάλο «αγκάθι» για τον υπουργό, είναι πώς θα καταφέρει να βρει «φόρμουλα» ώστε να περάσει την όποια απόφαση χωρίς να απαιτηθεί ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μία τέτοια απόφαση θα λάμβανε το πράσινο φως από την κυβερνητική πλειοψηφία.