Πιο συγκεκριμένα για «εμπαιγμό» έκανε λόγο τόσο η Έφη Αχτσιόγλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Τομέας Επιστημόνων του Κινήματος Αλλαγής, σε ό,τι αφορά την επιταγή «επιμόρφωσης» που θα λάβουν ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι που δεν θα πάρουν την αποζημίωση των 800€. Σε αυστηρό τόνο και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 επιτίθεται στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση αποκαλώντας τον «υπουργό εργοδοτικής αυθαιρεσίας», σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού σχετικά με την «εκ περιτροπής εργασία».
Η κυβέρνηση είναι «μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των εργαζομένων»
Όπως σημειώνει με δήλωσή της η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, το τελευταίο μέτρο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για πρόγραμμα κατάρτισης των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώνει δυστυχώς πόσο μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση».
Επίσης τονίζει ότι «μετά από παλινωδίες» σχετικά με το αν οι επιστημονικοί κλάδοι θα μπορέσουν τελικώς να λάβουν έκτακτο επίδομα, «η κυβέρνηση τελικά τους εξαίρεσε, ανακοινώνοντας πρόγραμμα κατάρτισης για την ψηφιακή τους εκπαίδευση».
Όπως υποστηρίζει η Ε. Αχτσιόγλου, «πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό της αγωνίας και των αναγκών των επαγγελματιών» ενώ προσθετει σε έντονο ύφος ότι «από ότι φαίνεται βέβαια λεφτόδεντρα υπάρχουν όχι μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές αλλά και για τα κέντρα κατάρτισης».
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ:
Το τελευταίο μέτρο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για πρόγραμμα κατάρτισης των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώνει δυστυχώς πόσο μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση.
Μετά από παλινωδίες για το αν οι επιστημονικοί κλάδοι μπορούν να λάβουν το έκτακτο επίδομα, η κυβέρνηση τελικά τους εξαίρεσε, ανακοινώνοντας πρόγραμμα κατάρτισης για την ψηφιακή τους εκπαίδευση. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό της αγωνίας και των αναγκών των επαγγελματιών. Από ότι φαίνεται βέβαια λεφτόδεντρα υπάρχουν όχι μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές αλλά και για τα κέντρα κατάρτισης.
«Η κυβερνητική εξαγγελία, για επιταγή “επιμόρφωσης” ύψους 600 ευρώ, στους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, αποτελεί σαφή εμπαιγμό»
Για εμπαιγμό κατηγορεί με ανακοίνωσή του ο Τομέας Επιστημόνων του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «Δεν λαμβάνει υπόψη της, την συμβολή που έχει η Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας».
Παράλληλα όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση αδιαφορεί για «την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι Επιστήμονες – Αυτοαπασχολούμενοι από την υποχρεωτική ή αναγκαστική αναστολή της οικονομικής τους Δραστηριότητας».
Τέλος στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «Είναι λυπηρό επίσης η κρίση να αξιοποιείται, για να κερδίσουν πάλι κάποιοι λίγοι από αυτήν. Και μιλάμε για όσους εκτελέσουν τα προγράμματα “επιμόρφωσης”».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Τομέα Επιστημόνων του Κινήματος Αλλαγής
Ανακοίνωση Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής
Η κυβερνητική εξαγγελία, για επιταγή “επιμόρφωσης” ύψους 600 ευρώ, στους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, αποτελεί σαφή εμπαιγμό.
Δεν λαμβάνει υπόψη της, την συμβολή που έχει η Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δεν λαμβάνει υπόψη της, την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι Επιστήμονες – Αυτοαπασχολούμενοι από την υποχρεωτική ή αναγκαστική αναστολή της οικονομικής τους Δραστηριότητας.
Την ώρα που η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι δίνει τη μάχη του brain-drain, στην πράξη αντιμετωπίζει τον Έλληνα Επιστήμονα, που επέλεξε να μείνει στην πατρίδα του και να παλέψει για αυτήν, ως πολίτη β’ κατηγορίας. Αντί να τον στηρίξει ουσιαστικά.
Η Κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα: Καθηλωθείτε.
Είναι λυπηρό επίσης η κρίση να αξιοποιείται, για να κερδίσουν πάλι κάποιοι λίγοι από αυτήν. Και μιλάμε για όσους εκτελέσουν τα προγράμματα “επιμόρφωσης”.
Ο γραμματέας του Τομέα Επιστημόνων,
Παντελής Καμάς
«Υπουργός εργοδοτικής αυθαιρεσίας»
Στη δική του ανακοίνωση το ΜέΡΑ 25, αναφέρεται στις δηλώσεις Βρούτση σχετικά με την εκ περιτροπής εργασία και τα έκτακτα μέτρα στην εργασία στηλιτεύοντας ότι σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παραδέχτηκε δημοσίως «την ανυπαρξία της επιθεώρησης εργασίας και την ανοχή της κυβέρνησης σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας λόγω της “ειδικής συνθήκης” με την κρίση του κορωνοϊού».
Ακόμα στην ανακοίνωση το ΜέΡΑ 25 διερωτάται «πώς ένας υπουργός εργασίας – υποτίθεται- θα προστατέψει τους εργαζόμενους από τη στιγμή που παραδέχεται, και μάλιστα δημοσίως, τέτοιες πρακτικές;».
Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας, «όλα αυτά γίνονται σε γνώση και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό; Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή συμφωνεί και συναινεί στις εκπεφρασμένες θέσεις του κ. Βρούτση; Εικάζουμε πως η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική για ένα συλλογικό όργανο, όπως είναι η κυβέρνηση».
Ακόμα όπως προσθέτει «Είναι λοιπόν αδιανόητο κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συνιστά η υπόθαλψη των παραβιάσεων και καταπατήσεων εργασιακών δικαιωμάτων. Για την επιθεώρηση εργασίας δε, μέρες τώρα αναρωτιόμαστε πού ακριβώς βρίσκεται τούτες τις μέρες και τι ακριβώς επιλαμβάνεται από όσα καταγγέλλουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα».
Τέλος το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, που «κατ’ ουσίαν λειτουργεί ως υπουργός εργοδοτικής αυθαιρεσίας και όχι ως υπουργός εργασίας» ενώ συμπληρώνει ότι «Τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Βρούτση είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά ως μια νέα κανονικότητα, όπου η αυθαιρεσία και η καταστρατήγηση είναι αποδεκτή, αν δεν επιβραβεύεται κιόλας, από την πολιτεία».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25
Εντός γραμμής, αλλά εκτός τόπου και χρόνου ο υπουργός εργασίας
Ακούσαμε εμβρόντητοι πραγματικά χθες τον υπουργό εργασίας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή να παραδέχεται δημοσίως την ανυπαρξία της επιθεώρησης εργασίας και την ανοχή της κυβέρνησης σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας λόγω της “ειδικής συνθήκης” με την κρίση του κορωνοϊού.
Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς ένας υπουργός εργασίας – υποτίθεται- θα προστατέψει τους εργαζόμενους από τη στιγμή που παραδέχεται, και μάλιστα δημοσίως, τέτοιες πρακτικές; Ποιος θα προστατέψει τον κόσμο της εργασίας από τον υπουργό εργασίας του που θεωρεί την εργοδοτική αυθαιρεσία φυσικό φαινόμενο και την απουσία ελέγχων του κρατικού μηχανισμού επιβεβλημένη τη δεδομένη στιγμή;
Επιπλέον, όλα αυτά γίνονται σε γνώση και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό; Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή συμφωνεί και συναινεί στις εκπεφρασμένες θέσεις του κ. Βρούτση; Εικάζουμε πως η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική για ένα συλλογικό όργανο, όπως είναι η κυβέρνηση. Είναι λοιπόν αδιανόητο κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συνιστά η υπόθαλψη των παραβιάσεων και καταπατήσεων εργασιακών δικαιωμάτων. Για την επιθεώρηση εργασίας δε, μέρες τώρα αναρωτιόμαστε πού ακριβώς βρίσκεται τούτες τις μέρες και τι ακριβώς επιλαμβάνεται από όσα καταγγέλλουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα.
Ως ΜέΡΑ25 καταγγέλλουμε την στάση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, που κατ’ ουσίαν λειτουργεί ως υπουργός εργοδοτικής αυθαιρεσίας και όχι ως υπουργός εργασίας. Τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Βρούτση είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά ως μια νέα κανονικότητα, όπου η αυθαιρεσία και η καταστρατήγηση είναι αποδεκτή, αν δεν επιβραβεύεται κιόλας, από την πολιτεία.