
Ένα σημαντικό περιστατικό αναδεικνύει η ιστοσελίδα EURACTIV σχετικά με δηλώσεις της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, πως οι Βρυξέλλες έχουν γνώση για ροή κρατικού χρήματος στην Ελλάδα προς ΜΜΕ που υπηρετούν την κρατική προπαγάνδα. Στο στόχαστρο και η λίστα Πέτσα και η δολοφονία Καραϊβάζ και τα ΜΜΕ στον καιρό της πανδημίας.
Ρεπορτάζ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τη σκιώδη σχέση της κυβέρνησης με φιλικά προς εκείνη ΜΜΕ δημοσιεύει η ιστοσελίδα EURACTIV την ώρα που συζητείται στη βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Πέτσα, ενώ η χώρα μας έγινε «πρωτοσέλιδο» διεθνώς μετά τη σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ολλανδή δημοσιογράφο, Ινγκεμποργκ Μπέγκελ. Το ρεπορτάζ του EURACTIV έχει τίτλο «Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών το πεδίο των μίντια στην Ελλάδα» και σε αυτό φιλοξενούνται δηλώσεις πηγής της Κομισιόν, αλλά και ένα περίεργο περιστατικό από τα τέλη του 2020.
Το ρεπορτάζ
Η νομοθεσία κρατών-μελών που στοχεύει στο να αντιμετωπίσει τα fake news κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν θα πρέπει να βάζει εμπόδια στη δημοσιογραφία ούτε θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά για «πηγές» να μιλούν σε δημοσιογράφους.
Αυτό ανέφερε πηγή της Κομισιόν στο EURACTIV Greece, την ώρα που το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε, χθες, τη νομοθεσία-πρόκληση με πρόσχημα τα fake news και για την οποία έχουν καταγραφεί σημαντικές αντιδράσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα δείχνει να είναι ευρύτερο.
Η υπερψήφιση του νέου ποινικού κώδικα εισάγει μια σειρά από άρθρα τα οποία αναφέρουν ότι «τα fake news που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο προς τους πολίτες, μπορούν να διώκονται ποινικά» και προβλέπει ποινές φυλάκισης για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, διερωτήθηκε «το γεγονός ότι συμπολίτες μας πεθαίνουν επειδή κάποιοι τους έχουν πείσει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από το ποινικό μας σύστημα;»
Ένα πιο ευρύ πρόβλημα
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα τοποθετούν την Ελλάδα στη λίστα των κρατών με «προβληματική» την κατάσταση στον Τύπο για την περίοδο 2013-2021, ενώ πριν από μία δεκαετία βρισκόταν στην κατηγορία «πολύ καλή». Το 2021 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση σε σύνολο 180 κρατών, ενώ από την Ε.Ε., την ακολουθεί η Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται στην 92η θέση.
Πηγή της Κομισιόν επισημαίνει στην ιστοσελίδα ότι «ο δείκτης ελευθερίας του Τύπου είναι μια σημαντική ένδειξη για την Επιτροπή ώστε να σχεδιάζει τις παρεμβάσεις της και παρακολουθούμε στενά το ζήτημα», για να προσθέσει «αυτές οι λίστες αναφέρονται συστηματικά στις εκθέσεις της Επιτροπής για όλα τα κράτη-μέλη, άρα και για την Ελλάδα».
Το 2021 ήταν, ακόμη, η χρονιά κατά την οποία δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος κάλυπτε το αστυνομικό ρεπορτάζ, ενώ το έγκλημα παραμένει άλυτο. Το EURACTIV Greece έθεσε, ακόμη, το ζήτημα της «λίστας Πέτσα» με τα δεκάδες εκατομμύρια που διανεμήθηκαν σε ΜΜΕ από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας με πρόσχημα την ενημερωτική καμπάνια για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό.
Ένα περίεργο περιστατικό
Η κροατική εφημερίδα Jutarnji list, συνεργάτης του EURACTIV, ανέφερε ότι στα τέλη του 2020 η Επίτροπος της Κομισιόν για τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, είπε σε μια ομάδα ευρωβουλευτών ότι κάποιες κυβερνήσεις μεταφέρουν κρατικό χρήμα μόνο προς εκείνα τα ΜΜΕ που είναι «πιστοί υπηρέτες της κρατικής προπαγάνδας»
Η Γιούροβα φέρεται να είπε ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σε Πολωνία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Ελλάδα. «Έχουμε δει κάποιες παραπλανητικές αναφορές για εσωτερική συνάντηση με ευρωβουλευτές, όμως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η αντιπρόεδρος Γιούροβα δεν έκανε κανένα σχόλιο για την Ελλάδα ειδικά σε αυτή τη συζήτηση» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος.