Σύμφωνα με την απάντηση του Νίκου Αλιβιζάτου σε ερωτήσεις της «Εφημερίδας των Συντακτών», στις 4 Μαΐου η Επιτροπή ολοκλήρωσε τον κύκλο της παραδίδοντας σχετικό πόρισμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. «Η Επιτροπή μας είχε την ευκαιρία να μελετήσει δειγματοληπτικά ικανό αριθμό φακέλων και να διατυπώσει σχετικά συμπεράσματα. Τα συνοψίσαμε στο από 4.5.2020 (τελικό) πόρισμά μας προς τον Υπουργό, η Βασιλική Χρήστου, ο Βαγγέλης Μάλλιος και εγώ» αναφέρει συγκεκριμένα ο συνταγματολόγος.

Αποστολή της Επιτροπής «δεν ήταν, όπως νομίστηκε από πολλούς, η πρωτογενής έρευνα, γενικά, των περιστατικών αστυνομικής βίας αλλά μόνον η διαπίστωση του αν τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις που κάνει γι’ αυτό το θέμα ο Συνήγορος του Πολίτη» αναφέρει επίσης ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι λιγότερο από έναν μήνα από την τοποθέτησή στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής, ο Αλιβιζάτος απείλησε με παραίτηση, διαπιστώνοντας ότι «η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας». Αφορμή τότε, ήταν η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ.

«Επι του παρόντος» ωστόσο, ο καθηγητής δεν υποβάλλει την παραίτησή του«διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας» είχε αναφέρει τότε ο Αλιβιζάτος, προς τον Χρυσοχοϊδη, με τα κρούσματα αστυνομικής βίας να συνεχίζονται.

Σε περιπτώσεις όπου θύματα αστυνομικής βίας έχουν δικαιωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ο Αλιβιζάτος προτείνει τη λύση της επίσημης, συμβολικής «συγγνώμης» από την ΕΛ.ΑΣ.

«Ειδικά για τις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου και για τις οποίες, λόγω παρόδου χρόνου, τα σχετικά αδικήματα έχουν από μακρού παραγραφεί, η Επιτροπή μας συντάχθηκε με την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη και υπέδειξε η ΕΛ.ΑΣ. να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τα θύματα ή τις οικογένειές τους. Πιστεύω ότι ο συμβολισμός μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν σπουδαίος. Διότι θα έδειχνε ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνειδητοποιεί τις ευθύνες της και γυρίζει σελίδα.»

«Οσο καλές προθέσεις και αν έχει ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης –και πραγματικά πιστεύω ότι τις έχει– το ζήτημα της αστυνομικής βίας είναι προπάντων θεσμικό και παιδείας» υποστηρίζει επίσης ο Συνταγματολόγος, ενώ προσθέτει ότι «τέλος, όσες επιφυλάξεις και αν μπορεί κανείς να διατυπώσει για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων ιδίως στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, θέλω να πιστεύω ότι, συγκριτικά με άλλες χώρες ανάλογου πολιτιστικού επιπέδου, η χώρα μας δεν ξεχωρίζει για την άμετρη χρήση αστυνομικής βίας (το βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Αμερική!) όσο για την κατά σύστημα παρακώλυση των ΕΔΕ και των λοιπών ανακρίσεων εντός του αστυνομικού σώματος. Κάτι που οδηγεί στο να μην αποδίδονται ευθύνες».