Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων κυβέρνησης – «θεσμών» πρόκειται να βρεθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Παράλληλα, ανοικτά παραμένουν βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, με αιχμή τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ συνεχίζεται η διελκυστίνδα για τα νέα προαπαιτούμενα τα οποία θα «συνοδεύσουν» την εκταμίευση της πρώτης μεγάλης δόσης από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αν κλείσει η συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Αισιοδοξία υπάρχει από την ελληνική πλευρά ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, επιβεβαιώθηκε, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.
Πληροφορίες από την ΕΡΤ αναφέρουν ότι στις 11 Αυγούστου οι Θεσμοί θα προχωρήσουν σε θετική εισήγηση, με στόχο η συμφωνία να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 18 Αυγούστου, στις 19 Αυγούστου από τα ξένα κοινοβούλια και στις 20 Αυγούστου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα Bild, η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας πριν τις 20 Αυγούστου, αφού όπως εκτιμούν δεν είναι εφικτό να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή καθώς και από άλλα έξι κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.
Σύμφωνα με την Bild, γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα νέο δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δις ευρώ, προκειμένου η Αθήνα να καταβάλει στις 20 Αυγούστου 3,2 δις ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τόκους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι όλα συνηγορούν υπέρ μιας γρήγορης συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση «θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια νέα χρηματοδοτική γέφυρα», όπως είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε ότι αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, «πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε», ενώ επισήμανε την προσπάθεια, μετά από τη συμφωνία, για διαμόρφωση ενός πλαισίου εφαρμογής των μέτρων που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Αν δεν δημιουργηθούν αντίρροπα μέτρα, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα, τόνισε.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, προκειμένου να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο εφαρμογής «κουρέματος» καταθέσεων. Ωστόσο, το θέμα των «κόκκινων» δανείων φαίνεται πως αποτελεί το σημαντικότερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.
Όσον αφορά στις 100 δόσεις, στο στόχαστρο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει η απουσία εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, που έχει ως συνέπεια να παρέχεται η δυνατότητα ακόμη και σε οφειλέτες που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις.
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του όπως και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των «θεσμών», ενώ επισήμανε ότι επί τάπητος ετέθη το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
«Οι δανειστές, όπως και εμείς, επιθυμούν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα, δηλαδή έως τα τέλη του έτους» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις»
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μετά το τέλος της συνάντησης έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να συνδυαστούν χρονικά με αυτές για τα κόκκινα δάνεια.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το όριο ρευστότητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας. Χρησιμοποιώντας μέρος των κεφαλαίων διάσωσης της χώρας, θα μπορούσε να καλυφθεί οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα που ενδεχομένως προσδιοριστεί στην επικείμενη αναθεώρηση ανέφερε σε επιστολή της η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ.