Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, η κυβέρνηση Τζόνσον δείχνει να κάνει πίσω για το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, παρά το ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον μέχρι σήμερα επέμενε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται από το πρωί της Τετάρτης, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως αν ο Τζόνσον δεν καταφέρει πάρει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου μέχρι το Σάββατο, θα  «συμμορφωθεί» με την απόφαση του δικαστηρίου για παράταση του Brexit. Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου προβλέπει αίτημα παράτασης τριών μηνών (έως την 31η Ιανουαρίου 2020) της εφαρμογής του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ.

Τελεσίγραφο της Γαλλίας για το Brexit

Αισιόδοξος ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, επισημαίνοντας πως έχουν μπει οι βάσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ άφησε ανοικτό το περιθώριο επίτευξης συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη, αλλά εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει μία ακόμη έκτακτη σύνοδο την επόμενη εβδομάδα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ ,εμφανίστηκε αισιόδοξος στους Ευρωπαίους επιτρόπους ότι το πολυπόθητο deal μπορεί να είναι εφικτό ακόμη και σήμερα, αν και αναγνωρίζει τις ίδιες δυσκολίες.