Το ταχύτερο ζητά ο Χ. Ακάρ να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ διαμηνύει ότι επιθυμεί «να λύσουμε το γρηγορότερο τα προβλήματά μας, με συνομιλίες πολιτισμένα, με ειρηνική οδό και ειρηνικές μεθόδους». Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είχε χθες αποκάλυψει ότι τις τρέχουσες μέρες θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών στην Άγκυρα. Ιδιαίτερα αισιόδοξος μάλιστα εμφανίστηκε ως προς την έκβαση της συνάντησης, εκτιμώντας  ότι η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

«Αξιολογούμε ότι τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος μας με την Ελλάδα, αναμένουμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση. Με την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν πολλά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε την πάγια Τουρκική θέση περί νόμιμων δικαιωμάτων της χώρα επί της Αν. Μεσογείου, λέγοντας ότι η Άγκυρα  δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας εντός αυτών και την Κύπρο.

Υπό αυτό το πλαίσιο θέλησε να προβάλει ότι « η Τουρκία έχει δικαίωμα να προβεί σε ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, στα θαλάσσια οικόπεδα που αδειοδότησε η “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” και στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας.»

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις σχετικά με την παρουσία ερευνητικού πλοίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, σύμφωνα με τις οποίες ο Χ.Ακάρ καλούσε «να μην επιχειρήσει κανείς να  επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο ή να  εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα. Διατυπώσαμε επανειλημμένως την αποφασιστικότητά μας στο θέμα αυτό. Και θα τα υλοποιήσουμε. Όλα όσα κάνουμε είναι νόμιμα, γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Επισημαίνεται ότι παράλληλα με την παρουσία του Barbaros στην Κύπρο, σε ισχύ έχει τεθεί η ενός μήνα αναστολή της εξόδου του «Oruç Reis» ,που είχε εκδόσει Navtex για την περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, θέτοντας  έτσι το χρονοδιάγραμμα διαλόγου από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Στ. Πέτσας από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε το στίγμα της ελληνικής στάσης τονίζοντας ότι «το πλαίσιο συζήτησης είναι δεδομένο και είναι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες υπήρξαν για πολλά χρόνια και διεκόπησαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το θέμα αυτό. Αρκεί η άλλη πλευρά να έχει επιδείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, ώστε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το είχαμε αφήσει.»