Κόλαφος για τους δράστες του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου ήταν η κατάθεση του Ν. Καλογριά στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε ότι το ισχαιμικό επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο τον ακτιβιστή συνδέεται αποκλειστικά με τις κακώσεις που υπέστη στο κεφάλι, κατά τον άγριο ξυλοδαρμό του.

«Έχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνά. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία» κατέθεσε συγκεκριμένα.

«Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος “έκανε” ένα ισχαιμικό επεισόδιο μετά από πολλαπλές κακώσεις» τόνισε ο μάρτυρας εξηγώντας πως ο κόσμος το λέει απλά «έμφραγμα και πρόκειται για μειωμένη οξυγόνωση του μυοκαρδίου». Υπογράμμισε δε πολλές φορές πως από την ενδελεχή εξέταση που διενεργήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία «αποκλείστηκαν άλλοι μηχανισμοί, παθολογικοί, τοξικολογικοί κλπ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση του Ν. Καλογριά είχε διαρκέσει πολλές ώρες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ανέβει οι τόνοι με τους συνηγόρους υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων σε πανικό να προσπαθούν να αμφισβητήσουν ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου ήταν συνέπεια μηχανισμού που ενεργοποιήθηκε από τα άγρια πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε.

Μάλιστα, ο ιατροδικαστής είχε φτάσει στο σημείο να πει: «Νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της έρευνάς μου». «Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, κάνουμε ο καθένας μας 1.000 ιατροδικαστικές εκθέσεις τον χρόνο» τόνισε.