Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση ένταξης στη συμμαχία τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιδράσεις από την Τουρκία, η οποία καταγγέλει ότι η Σουηδία υποστηρίζει τους Κούρδους μαχητές και από μια προηγούμενη απόφαση να αποσύρει τις άδειες εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία και ότι η Σουηδία θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά το μελλοντικό καθεστώς ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις έναντι των συμμάχων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. «Πρόκειται για δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει εκφράσει η Τουρκία» προσέθεσε.

Η Άντερσον δήλωσε ότι η Σουηδία έχει αλλάξει τους νόμους της για την τρομοκρατία και βρίσκεται σε διαδικασία περαιτέρω αυστηροποίησης. «Από την πρώτη Ιουλίου θα έχουμε επίσης ακόμη πιο αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έτσι, εδώ δεν υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το κατά πως βλέπει η Σουηδία την τρομοκρατία και ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι στόχος είναι η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό» και ότι είναι αδιανόητο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην υπερασπιστούν τη Σουηδία σε περίπτωση επίθεσης.