Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ τοποθετήθηκε μετά από άτυπες συνομιλίες στην Ολλανδία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τους ηγέτες της Δανίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου ενόψει της ευρύτερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα.

«Στη Μαδρίτη, θα συμφωνήσουμε μια σημαντική ενίσχυση της στάσης μας», δήλωσε. «Απόψε συζητήσαμε την ανάγκη για πιο ισχυρή και ετοιμοπόλεμη μπροστινή παρουσία και ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα και περισσότερο  εξοπλισμό και προμήθειες».

Απαντώντας στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα την Τρίτη για περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί ότι το Κίεβο πρέπει να εφοδιαστεί με περισσότερο βαρύ οπλισμό, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες

«Η Ουκρανία θα έπρεπε να έχει περισσότερα βαρέα όπλα και οι σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει βαρέα όπλα … και επίσης ενισχύουν την προσπάθειά τους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Όσον αφορά τον οπλισμό, είμαστε ενωμένοι στο ότι είναι ζωτικής σημασίας να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο», δήλωσε ο Ολλανδός ηγέτης Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη. «Και καθώς δεν μπορούμε να έχουμε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να πολεμήσει αυτόν τον πόλεμο, ότι έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα όπλα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη συμμαχία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναζητά «έναν ενιαίο δρόμο προς τα εμπρός» για να επιλύσει την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία έχει εξοργιστεί από αυτό που θεωρεί ότι η Σουηδία υποστηρίζει τους Κούρδους μαχητές.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει μια περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας όταν και τα 30 μέλη συναντηθούν στις 29-30 Ιουνίου στην ισπανική πρωτεύουσα.