Οι δηλώσεις έγιναν ενόψει των συναντήσεων των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως, ο γγ. της συμμαχίας υποστήριξε πως «το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, αλλά υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο. Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία, επιτέθηκε σε ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο δημοκρατικό ελεύθερο έθνος στην Ευρώπη, την Ουκρανία. Και φυσικά, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Το δικαίωμα της αυτοάμυνας κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου. Και φυσικά, έχουμε το δικαίωμα να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

«Στη συνέχεια, φυσικά, το είδος της υποστήριξης που παρέχουμε στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος. Στην αρχή, ήταν εξαιρετικά σημαντική η παροχή ελαφρών αντιαρματικών όπλων, όπως τα ακόντια. Στη συνέχεια είδαμε την ανάγκη για πυροβολικό και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρείχαν όλο και πιο προηγμένα συστήματα πυροβολικού. Στη συνέχεια, έγινε φανερό ότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη για πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν τώρα τα PATRIOTS, SAMP/T και άλλα προηγμένα συστήματα αεράμυνας, NASAMS» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως:

«Και τώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να εντείνουν περαιτέρω σημαντικά την παροχή βαρέων όπλων, τεθωρακισμένων, οχημάτων μάχης πεζικού, αλλά και αρμάτων μάχης. Έτσι, ναι, το είδος της υποστήριξης έχει εξελιχθεί και αυτό αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ των Συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας και, και θα συνεχιστεί. Επειδή πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει τα όπλα που χρειάζεται για να μπορέσει να ανακαταλάβει εδάφη, να απελευθερώσει τα εδάφη και να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος».

«Έτσι, ομολόγησε ότι είχαν τοποθετήσει Ρωσόφοβους και νεοναζί στην εξουσία [στην Ουκρανία] και [ότι] τους παρείχαν υποστήριξη στον πόλεμο τους εναντίον της Ρωσίας», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις.