του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Ας θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ είχε ήδη περάσει τη ρύθμιση για τις “100 δόσεις” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τους υπαλλήλους της Τρόϊκας για αλλαγές στο νόμο που θα περιόριζαν το -ούτως ή άλλως συρρικνωμένο- εύρος της εφαρμογής του. Σήμερα, αφενός δεν υπάρχουν υπάλληλοι της τρόϊκας και η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρνει μία βελτιωμένη ρύθμιση με σκοπό να υπαχθούν περισσότεροι οφειλέτες σε αυτή και να μπουν πιο πολλά χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου και των Ταμείων.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση Σαμαρά να περάσει βελτιωμένη ρύθμιση? Μάλλον όχι… Οι υπάλληλοι της Τρόικας θα διαμήνυαν στην ελληνική πλευρά ότι αν δεν συμμορφωνόταν προς τις υποδείξεις δεν θα εκταμίευε την επόμενη δόση ύψους Χ. Και το βράδυ το Mega θα μας έλεγε “στον αέρα η επόμενη δόση”*… Ο γνωστός, δηλαδή, εκβιασμός.

Το ίδιο ισχύει και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δύο ευκαιρίες να δώσει -αν μη τί άλλο- μία παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: θα μπορούσε να ψηφίσει σχετική διάταξη είτε πριν τις 31/12/2014 που έληγε η τελευταία παράταση, είτε το βράδυ πριν κλείσει η Βουλή λόγω εκλογών, που ενώ πέρασαν άρθρα για τα πιο απίθανα πράγματα, ξέχασαν παντελώς τους δανειολήπτες που κινδύνευαν να χάσουν το σπιτάκι τους.

Και σε αυτή την περίπτωση, εάν οι υπάλληλοι της Τρόικας άκουγαν για προστασία πρώτης κατοικίας και απαγόρευση πώλησης-εκχώρησης απαιτήσεων από κόκκινα δάνεια σε ξένα funds από ελληνικές τράπεζες, θ' ακολουθούσε ο γνωστός εκβιασμός “δεν θα πάρετε τη δόση”.

Τα ίδια και χειρότερα για το άλλο νομοσχέδιο που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό για τη ρύθμιση στα εργασιακά… Όχι μόνο η Τρόικα, αλλά και οι “φορείς” της αγοράς, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ο ΣΕΒ, θα απειλούσαν την κυβέρνηση Σαμαρά. Και εκείνη φυσικά θα υπέκυπτε, ως συνήθως.

Σήμερα, λοιπόν, διεξάγεται μία διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι λίγο – πολύ απειλούν με διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας. Τουλάχιστον, ο “εκβιασμός” είναι γενικός και δεν έχουμε κανέναν υπάλληλο της Τρόικας να απειλεί επειδή η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει τα σπίτια των ανθρώπων, να κάνει καλύτερη ρύθμιση για τα χρέη και να ξαναβάλει κανόνες στα εργασιακά. Και η Ελλάδα νομοθετεί ξανά με τον τρόπο που το πράττουν κυρίαρχα κράτη.

Και λογίζεται και αυτό ως ανάσα αξιοπρέπειας.