Στην επόμενη εβδομάδα τοποθέτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία με τους Αμερικανούς για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 ο Πάνος Καμμένος, αναμένοντας την απαντητική επιστολή της αμερικανικής πλευράς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, στην εν λόγω επιστολή αναμένεται να αναφέρονται οι τιμές και η ακριβής περιγραφή της αναβάθμισης που αφορά τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη τα F16 τύπου Block 52 Plus Advance. Ακολούθως, όπως εξήγησε, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εξοπλισμών ώστε να γνωστοποιηθούν όλα τα κείμενα και θα υπάρξει συναπόφαση όλων, με την εισήγηση των Επιτελείων.
«Αυτή θα είναι η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Καμία συμφωνία δεν έχει γίνει ούτε έχουμε μιλήσει κάτω από τα τραπέζια ούτε πρόκειται να κάνουμε κάτι εις βάρος της χώρας» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε πως «δεν πήγαμε στην Αμερική για να κάνουμε deal για τα F16», ενώ διευκρίνισε πως για το θέμα των αεροσκαφών ισχύει ότι έχει ειπωθεί στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής «και αυτό είναι το μόνο επίσημο».
Μάλιστα, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε πως το ζήτημα των αεροσκαφών ήταν γνωστό στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων από τη συνεδρία της επιτροπής στις 20 Σεπτεμβρίου.
Τιμές και αντισταθμιστικά
Αναφορικά με το κόστος της αναβάθμισης, ο υπουργός υποστήριξε πως δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πως «εγώ σας λέω ότι των συγκεκριμένων, που πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, θα είναι και κάτω από 700-800 εκατομμύρια δολάρια» εκτίμησε. Χαρακτήρισε δε, «άδικο» το να «μπαίνει όλο το ταξίδι κάτω από μια ταμπέλα που κάποιοι, που έχουν πιθανώς συμφέροντα να έχουν πρόσβαση και κέρδη από μια τέτοια σύμβαση, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν».
Επιπροσθέτως, σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο Π. Καμμένος δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά ωφελήματα που υπήρχαν στο παρελθόν». Σημείωσε δε, πως η ελληνική πλευρά «στην πιθανότητα των λεγόμενων αντισταθμιστικών ωφελημάτων» ποντάρει στο ενδεχόμενο να καταθέσουν οι Αμερικανοί προσφορά για να γίνει το μεγαλύτερο έργο στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες.
«Και βεβαίως, δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά εκπαιδεύσεων στην Κορέα ή διάφορα τα οποία υπέκρυπταν μίζες» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε πως «αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, τα οποία βεβαίως και έχουμε ανάγκη», να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό. «Αν δηλαδή, κρίνουμε ότι τα Sikorsky μπορούμε να τα φτιάξουμε με φθηνότερες τιμές, να μην υπάρχει κανένα» εξήγησε.
««Πήγαμε για επενδύσεις»
«Δεν πήγαμε εκεί για να κάνουμε deal για τα F16. Πήγαμε εκεί κατ' αρχάς να συναντήσει ο πρωθυπουργός Έλληνες ομογενείς, επιχειρηματίες, funds, ανθρώπους που έρχονται να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ανθρώπους που έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα» διαμήνυσε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, ενώ εκτίμησε πως το ταξίδι στις ΗΠΑ κρίνεται επιτυχημένο.
«Η επιτυχία του ταξιδιού μπορώ να σας πω ότι είναι αποδεκτή από όλους. Όχι από εμάς, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά από τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη. Ξένα οικονομικά περιοδικά αναφέρθηκαν με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έγιναν συναντήσεις, πέραν του Προέδρου Τραμπ, με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Πενς και μάλιστα κλείστηκε ότι η αποστολή η οποία θα έλθει για την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που θα είναι αφιερωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες -φέτος ήταν στην Κίνα, πέρυσι ήταν στη Ρωσία- θα είναι πολύ μεγάλη, προκειμένου να έλθουν πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα» σημείωσε ο Π. Καμμένος.
Μάλιστα, ο υπουργός δεν δίστασε να συγκρίνει το ταξίδι με αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική αποστολή είχε σημαντικές συναντήσεις, τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με της αντιπολίτευσης, καθώς και με τη γερουσία.