Για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο ο ΟΗΕ. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνομιλιών με το Ιράν για το ζήτημα του Ιράκ, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν συνομιλίες με το Ιράν για το ζήτημα του Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν αναφορικά με την κρίση στο γειτονικό Ιράκ ενώ μεταξύ των επιλογών που εξετάζουν είναι και τα αεροπορικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
 
“Δεν θα απέκλεια τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό”, είπε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη με σκοπό να βοηθήσουν την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να απωθήσει την επίθεση των σουνιτών ριζοσπαστών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Yahoo! News ο Κέρι αναφέρθηκε στα αεροπορικά πλήγματα λέγοντας: “Δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη απάντηση όμως θα μπορούσαν να είναι μια από τις σημαντικές επιλογές”. “Όταν άνθρωποι δολοφονούνται, σκοτώνονται σε τέτοιες μαζικές σφαγές, πρέπει να το σταματήσεις. Και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να το σταματήσεις, είτε από αέρος, είτε με άλλον τρόπο”, πρόσθεσε. 


 
Νωρίτερα, από τη Βιέννη, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε το βράδυ της Κυριακής ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους εδώ και 34 χρόνια αλλά είναι και οι δύο σύμμαχοι του Ιράκ, πρόκειται να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με αντικείμενο τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν στην κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι, του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ. Ο Κέρι διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει “εξονυχιστικά κάθε επιλογή που έχει στη διάθεσή του”, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών πληγμάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στις συνομιλίες αυτές δεν πρόκειται να συζητηθεί μια ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης καθώς οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να συντονίσουν τις στρατιωτικές ενέργειές τους με το Ιράν.

«Οποιαδήποτε από αυτές τις συνομιλίες που μπορεί να γίνουν είναι εντελώς ξεχωριστές από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τόνισε ο Τζος Έρνεστ μιλώντας στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί με τον Ομπάμα με το προεδρικό αεροσκάφος.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις για το μέλλον του Ιράκ ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να ληφθούν από μια ιρακινή πολιτική ηγεσία που θα εκπροσωπεί το σύνολο του πληθυσμού και όχι από εξωτερικούς παράγοντες.

Επίσης και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι επανέλαβε και αυτή ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί μια στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να πείσει την Τεχεράνη να πιέσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να επιλύσει τα προβλήματα χωρίς σεκταρισμούς.

«Πιστεύουμε ότι στο επίκεντρο θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των ηγετών του Ιράκ να κυβερνούν χωρίς μισαλλοδοξία και η συζήτησή μας (με την Τεχεράνη) δεν θα αφορά τη συνεργασία ή τον συντονισμό των στρατιωτικών στόχων μας», είπε η Ψάκι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε την «εν ψυχρώ» εκτέλεση», από τις δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εκατοντάδων ιρακινών βοηθητικών στρατιωτών και πολιτών, περιλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών.

«Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πολλές πηγές, φαίνεται πως εκατοντάδες στρατιώτες, που πολεμούσαν, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημέρων, κυρίως στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν ή που παραδόθηκαν» δήλωσε η Πιλάι.

«Αν και ο απολογισμός δε μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί, οι εν ψυχρώ εκτελέσεις που διαπράχθηκαν σε πολλές περιοχές της επαρχίας του Τικρίτ και φαίνεται να είναι συστηματικές, συνιστούν πολύ πιθανόν εγκλήματα πολέμου» προσέθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με την ίδια αυτό το νέο κύμα συγκρούσεων και ακραίας βίας είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Η βία στο Ιράκ είναι μέρος μιας ευρύτερης εξέγερσης των σουνιτών στη χώρα και δεν είναι μόνο μια κτηνωδία από ισλαμιστές μαχητές, κυρίως αποστάτες της Αλ Κάιντα, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρέκ αλ-Χασεμί.

 
«Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου … είναι ότι απελπισμένοι άνθρωποι επαναστάτησαν. Τόσο απλά. Η αραβική κοινότητα των σουνιτών εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια αντιμετωπίζει διακρίσεις, αδικίες και διαφθορά», είπε ο αλ- Χασεμί, απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι για την έξαρση της αιματηρής βίας στο Ιράκ αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
 
«Έχουμε περίπου 11 με 12 ένοπλες ομάδες, που τώρα έχουν επανενεργοποιηθεί. Έχουμε, επίσης, πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν, έχουμε πρώην αξιωματικούς του στρατού, έχουμε φυλές, έχουμε ανεξάρτητους πολίτες στην πραγματικότητα», δήλωσε ο αλ-Χασεμί στη συνέντευξή του η οποία παραχωρήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
 
«Έχουμε πολλές ομάδες δίπλα στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Δεν πρόκειται να αρνηθώ την παρουσία του ΙΚΙΛ, ούτε ότι ασκεί επιρροή. Όχι, ασκεί επιρροή, πολύ ισχυρή … αλλά δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το φάσμα των ομάδων » συμπλήρωσε ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ.
«Πολύ ευτυχής» για την προέλαση των τζιχαντιστών που συνθλίβουν την ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει η εξόριστη κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν, Ραγκντάντ. Σε συνέντευξή της αναφέρει ότι πρώην συνεργάτες του πατέρα της, αξιωματούχοι του στρατού και Μπααθιστές πιστοί στον ανατραπέντα Ιρακινό ηγέτη πολεμούν μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) στις κύριες σουνιτικές πόλεις της χώρας.
 
Μιλώντας στην εδρεύουσα στο Λονδίνο αραβική εφημερίδα Al Quds, η μεγαλύτερη κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν αναφέρει πως στο Ιράκ «νικούν οι άνδρες του πατέρα της», ανάμεσά τους ο πρώην ηγέτης του κόμματος Μπάαθ και θείος της, Ιζάτ αλ-Ντούρι.
 
«Είμαι πολύ ευτυχισμένη που βλέπω όλες αυτές τις νίκες» δήλωσε στην εφημερίδα μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές της πόλης Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.
 
Ο Ιζάτ αλ-Ντούρι φέρεται ως ο βασικός διοικητής των πρώην Μπααθιστών που ενώθηκαν με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε για την κατάληψη της Μοσούλης, του Τικρίτ και των άλλων σουνιτικών πόλεων.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι η βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της χώρας του και ζήτησε να σχηματιστεί άμεσα στο Ιράκ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 
 
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρεται επίσης ότι το βασίλειο είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση» στο Ιράκ, όπου ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν αρκετές περιοχές του βορρά. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν σε διάστημα τριών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες περιοχές του Ιράκ, ανάμεσά τους και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τη Μοσούλη, και πλησιάζουν επικίνδυνα στη Βαγδάτη. 
 
Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν Μπιν Αμπντέλ Αζίζ, απέδωσε ότι οι εξελίξεις αυτές «στη βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική και τον αποκλεισμό που εφαρμόζεται στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια» υπό την πρωθυπουργία του Μάλικι. 
 
Υπογραμμίζοντας «τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την ενότητα του Ιράκ», το υπουργικό συμβούλιο επισημαίνει ότι είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της γειτονικής χώρας, αναφερόμενο στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια πιθανή επέμβαση του Ιράν ή των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπιστεί η προέλαση των ισλαμιστών. 
 
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε επίσης να ληφθούν «μέτρα που θα διασφαλίζουν πραγματική συμμετοχή όλων των συνιστωσών του ιρακινού λαού» στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων με βάση την «ισότητα». Εξάλλου πρότεινε «τον άμεσο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα και κατήγγειλε κάθε πολιτική που προσπαθεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη μεταξύ των θρησκευτικών δογμάτων».
 
Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και των μοναρχιών του Κόλπου είναι τεταμένες, ενώ η μεταξύ τους ένταση αυξήθηκε από την κρίση στη Συρία. Τον Μάρτιο ο Μάλικι κατηγόρησε το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζουν «την τρομοκρατία» στο Ιράκ.

Αρνείται ο Τόνι Μπλερ ότι η επέμβαση του 2003 στο Ιράκ -με πρόσχημα τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν- ευθύνεται για τη σημερινή προέλαση των τζιχαντιστών που σπέρνουν τον τρόμο. 
 
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος είχε ακολουθήσει τον Τζορτζ. Ο.Μπους στον πόλεμο στο Ιράκ, αποδίδει τη σημερινή κρίση στην αδράνεια της Δύσης στο μέτωπο της Συρίας, και καλεί σε στρατιωτική δράση στο Ιράκ πλην της αποστολής χερσαίων δυνάμεων.
 
Απέναντι στους επικριτές που τον κατηγορούν ότι νίπτει τας χείρας του, ο Μπλερ επιμένει ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» να θεωρηθεί ότι η αμερικανο-βρετανική επέμβαση ευθύνεται για το σημερινό χάος. 
 
Δηλώνει ότι η κρίση θα είχε συμβεί ανεξάρτητα από τις πράξεις του, και θα υπήρχε «μεγάλο πρόβλημα» στο Ιράκ ακόμη και χωρίς την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ.
 
«Μπορεί όποιος θέλει να συνεχίσει να συζητάει για το αν ήταν σωστό ή λάθος αυτό που κάναμε το 2003, αλλά ό,τι κι αν έγινε πάντα θα υπήρχε πρόβλημα βαθιάς αστάθειας στην περιοχή και στο Ιράκ» δήλωσε ο Τόνι Μπλερ στο Sky News.
 
Αν ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε ανατραπεί από τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα, θα είχε εκδηλωθεί κάποια εξέγερση σαν την «Αραβική Άνοιξη» που αργότερα εξαπλώθηκε στην περιοχή και σήμερα η χώρα θα βίωνε έναν αιματηρό πόλεμο τύπου Συρίας, είπε.