Στις 6 το απόγευμα οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν εκπαιδευτικούς και γονείς σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με αφετηρία τα Προπύλαια για να δείξουν ότι δεν θα τους σταματήσουν οι δικαστικές αποφάσεις και πως θα παλέψουν μέχρι τέλους για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην υπουργό Παιδείας κατά της αξιολόγησης που επιθυμεί για εκείνους και τα δημόσια σχολεία.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ κάλεσε τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αυτή την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, δεν έγινε δεκτή η έφεση του υπουργείου Παιδείας, που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία – αποχή και καταχρηστική εκτός από παράνομη, κρίθηκε τελεσίδικα παράνομη η απεργία – αποχή και διατάχθηκε η άμεση απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας, επιδικάζοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης.

Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που ισχυριζόταν ότι η απεργία κρίθηκε «παράνομη και καταχρηστική», κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, που διευκρίνισε πως «κρίθηκε παράνομη η απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου και της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του Δ.Σ. τους να προκηρύξουν απεργία – αποχή».

Η μοναδική απεργία που κρίθηκε καταχρηστική ήταν της ΟΙΕΛΕ, «γιατί αποτελεί πολιτική απεργία», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης.

Σκουρλέτης: Συγχωνεύουν σχολεία για να κρύψουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς

Κριτική στην κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις σχολείων άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «συγχωνεύουν σχολεία στην Αθήνα, κάνουν τάξεις των 27 παιδιών σε συνθήκες πανδημίας, για να μειώσουν εικονικά τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό».

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς, «όσοι υπερασπίζονται την ανάγκη ενός σοβαρού, αξιόπιστου δημόσιου σχολείου αντιμετωπίζονται με τα δικαστήρια».

«Κλείνουν σχολεία και καταργούνται οργανικές θέσεις στην Ελλάδα της πανδημίας και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η νέα γενιά θέλει να φύγει στο εξωτερικό» σημείωσε, επιπλέον, προσθέτοντας ότι «σε λίγο δεν θα υπάρχει προσφορά γιατρών για το δημόσιο σύστημα Υγείας -που βγάζουμε εξαιρετικούς γιατρούς από τα ελληνικά πανεπιστήμια-, διότι οι μισθοί είναι τέτοιοι που δεν αξίζει να δουλεύουν, θα φεύγουν έξω κατευθείαν. “Αιμορραγούμε” ως χώρα» κατέληξε.