Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό πως μετά τα μέσα Ιανουαρίου οι δύο πλευρές αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδει το News247, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε των πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη για όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ενώ όπως αναφέρεται, στόχος του Α. Τσίπρα είναι να βρεθεί κοινή γραμμή με τον Π. Καμμένο, παρά το γεγονός πως έχει ήδη δηλώσει τη διαφωνία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με την «σύνθετη ονομασία».

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε σταθερός στις εκφρασμένες θέσεις του κόμματός του, ενώ δεν παρέλειψε να εγκαλέσει την Νέα Δημοκρατία, με σκοπό να λάβει σαφή θέση επί του ζητήματος.

Στον ΟΗΕ με μικρό καλάθι

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com, η πρόσκληση για τη συνάντηση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ, ωστόσο αποκαλύφθηκε από τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται, ο Έλληνας διαπραγματευτής μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με εντολή να ακούσει και να πληροφορηθεί εάν οι Σκοπιανοί προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με πρόταση που θα μπορούσε να συζητήσει (και στη συνέχεια να αποδεχθεί) η Αθήνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε διπλωματική πηγή η οποία υποστηρίζει ότι ο πρέσβης, που θεωρείται πολύ έμπειρος, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη «κρατώντας πολύ μικρό καλάθι». Σημειώνεται πως η συζήτηση για την τελική συμφωνία βρίσκεται στα σπάργανα, ενώ τα όσα φέρονται να ακούνε οι Έλληνες διπλωμάτες από την άλλη πλευρά «δεν είναι θετικά ούτε ελπιδοφόρα», κατά πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα και αποδίδει σε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή φέρεται να σχολιάζει πως πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης προτρέχουν, την ώρα που οι θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν κατ' ουσίαν ίδιες. οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ προτρέχουν, ενώ στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές δεν έχουν αλλάξει καθόλου τις θέσεις τους. Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί πως αισιοδοξία έχει εκφράσει και ο Μ. Νίμιτς, θέτοντας ως προϋπόθεση την πολιτική βούληση μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται επίσης από την πηγή του ΥΠΕΞ ότι πέραν της δήλωσης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ότι λίγο-πολύ έχουν δικαιώματα στην αρχαία Μακεδονία η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Βουλγαρία, δεν έχει υπάρξει καμία προσέγγιση, ενώ σχολιάζεται ότι οι δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «ήταν μία προσχεδιασμένη ενέργεια» για να δώσουν ώθηση στο διάλογο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που μεταδίδει ο Σκάι, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων, Μπούγιαρ Οσμάνι, με συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή Γιώργο Κατρούγκαλο να βρίσκονται στην ατζέντα του.

Ακόμη, κατά άλλες πληροφορίες, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών πιθανόν να συναντηθούν και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στις 23 Ιανουαρίου, στην περίπτωση που συμμετάσχει σε αυτό και ο Α. Τσίπρας.

Πάντως, τα σκοπιανά ΜΜΕ φέρονται να μεταδίδουν πως ο Μ. Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τη γειτονική χώρα.

Ο Μ. Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.