Πρόκειται για επτά υπήκοους Συρίας, 24 Σομαλούς και μία γυναίκα από την Ερυθραία. Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και οι σοροί των νεκρών.
 
 

Συγκέντρωση υποδοχής
 

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε συγκέντρωση υποδοχής στο λιμάνι με επικεφαλής την βουλευτή Βασιλική Κατριβάνου.
 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατήγγειλε ότι κατά την άφιξη των μεταναστών δεν υπήρχε κανείς από την Πολιτεία για την παραλαβή τους, ενώ υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός χώρος για την φιλοξενία τους.
 
Χαρακτήρισε εγκληματικό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.
 
Οι σομαλοί μετανάστες πρόκειται να φιλοξενηθούν από μέλη της κοινότητάς τους, ενώ οι σύροι μεταφέρθηκαν με το ειδικό λεωφορείο του ΟΛΠ στον ΗΣΑΠ.
 
Ο 25χρονος Γιασίμ από τη Σομαλία που μίλησε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο λιμάνι είπε ότι το γιοτ έβαλε νερά και ότι ο ίδιος βρέθηκε στη θάλασσα χωρίς να θυμάται περισσότερα.
 
Ο ίδιος επιθυμεί να ταξιδέψει στη Νορβηγία, όπου έχει συγγενείς, για αυτό και προτίθεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Κατέληξε λέγοντας ότι πλήρωσε 2.000 δολάρια για το ταξίδι…
 
 

Εξάμηνη αναστολή απέλασης
 

Υπενθυμίζεται πως χορηγήθηκε εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, στους 34 από τους 36 διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα βόρεια της Σάμου.
 
Η εντολή για την αναστολή απέλασης δόθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.
 
Επίσης από τις έρευνες προκύπτει ότι οι δύο εκ των διασωθέντων, Σύροι στην εθνικότητα, είναι οι διακινητές.
 
Υπενθυμίζεται ότι η νέα τραγωδία με μετανάστες στο Αιγαίο προκάλεσε το ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ζήτησε να υπάρξει σε βάθος έρευνα.
 
Το γιοτ στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες είχε και μικρότερο φουσκωτό. Μέσα από το ναυλοσύμφωνο και από την έρευνα θα διαπιστωθεί ποιοι οργάνωσαν το ταξίδι για τους μετανάστες και σε ποιον/ ποιους ανήκει το σκάφος καθώς φέρεται να είναι μια offshore εταιρεία.
 

Με τη συνδρομή της Interpol


Παράλληλα στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Interpol και η συνεργασία των τουρκικών Αρχών.
 
Στελέχη του Λιμενικού έλεγαν με νόημα ότι το γιοτ αναχώρησε από μαρίνα (και άρα ελεγχόμενο χώρο) των τουρκικών ακτών απέναντι από τη Σάμο και εκτιμάται – βάσει του είδους του σκάφους που χρησιμοποιήθηκε – ότι δεν είχε ως τελικό προορισμό το ελληνικό νησί αλλά ενδεχομένως κάποια άλλη ελληνική περιοχή στα δυτικά της χώρας ή ακόμη και την Ιταλία.
 
Από τις έως τώρα καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει πάντως ότι το σκάφος αναποδογύρισε επειδή υπήρξε εισροή υδάτων, ενώ εντύπωση προκαλεί η πληροφορία ότι οι καμπίνες – μέσα στις οποίες βρέθηκαν 18 σοροί – δεν ήταν κλειδωμένες.

Κάτι που, όπως λένε λιμενικοί, δείχνει ότι η ανατροπή έγινε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι μετανάστες και να βρουν τραγικό θάνατο. Από τους διασωθέντες οι 13 βρέθηκαν στο αναποδογυρισμένο συνοδευτικό φουσκωτό του γιοτ και οι υπόλοιποι 23 στο γιοτ.

 
Διερεύνηση σε βάθος για τα αίτια που οδήγησαν στην πρόσφατη τραγωδία  ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής των Σοσιαλιστών Ταϊνέκε Στρικ.