Σε ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ απαντάει στις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής των Εξαρχείων που κάνουν λόγο για ξυλοδαρμό άστεγου πολίτη από δυνάμεις των ΜΑΤ, επισημαίνοντας ότι «επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο σε διερχόμενο πεζό, ο οποίος αρνήθηκε, εξυβρίζοντας τους αστυνομικούς και προβαίνοντας σε άσεμνες χειρονομίες».

Εν συνεχεία η ανακοίνωση κατηγορεί τον πολίτη ότι «για να αποφύγει τον έλεγχο τράπηκε σε φυγή και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς», και κατά τη προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν εκείνος «αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας τους με τα χέρια και τα πόδια του, ενώ παράλληλα τους απειλούσε φραστικά». Η ανακοίνωση επισημαίνει παράλληλα ότι ο πολίτης τραυμάτισε έναν αστυνομικό, χτυπώντας τον με λάκτισμα. Έρευνα έχει διενεργηθεί για τις καταγγελίες των κατοίκων των Εξαρχείων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Την 00:35 ώρα της 16ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, που εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία πλησίον γραφείων πολιτικού κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο σε διερχόμενο πεζό, ο οποίος αρνήθηκε, εξυβρίζοντας τους αστυνομικούς και προβαίνοντας σε άσεμνες χειρονομίες.

Επιπλέον, για να αποφύγει τον έλεγχο τράπηκε σε φυγή και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς που τον ακολούθησαν στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων. Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας τους με τα χέρια και τα πόδια του, ενώ παράλληλα τους απειλούσε φραστικά.

Κατά τη διαδικασία της δέσμευσής του, χτύπησε με λάκτισμα αστυνομικό, ο οποίος τραυματίσθηκε και μεταφέρθηκε στο “401” Γ.Σ.Ν.Α., όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αγκώνα του αριστερού του χεριού και αποχώρησε. Ο ιδιώτης συνελήφθη, μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύθηκε στην Νευρολογική κλινική και θα εξέλθει σήμερα.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, εξύβρισης, απείθειας, απειλής σε βάρος αστυνομικών και βίας κατά υπαλλήλων, ενώ με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Για τις καταγγελίες ιδιωτών σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών διατάχτηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας».

Το βράδυ της Τρίτης υπήρξε καταγγελία κατοίκων της περιοχής των Εξαρχείων, πως  βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο και βίαιο περιστατικό με πρωταγωνιστές τις μόνιμα σταθμευμένες δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Βαλτετσίου. Συγκεκριμένα η καταγγελία η οποία συνοδεύεται και από βίντεο του περιστατικού, αναφέρει πως στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων, οι συνολικά επτά αστυνομικοί των ΜΑΤ, ξυλοκοπούσαν και έσερναν έναν άνδρα για απόσταση 100 μέτρων, για το αδίκημα της εξύβρισης κατά της αρχής. Όταν ο άνθρωπος με τα σκισμένα από το σύρσιμο ρούχα, άρχισε να έχει σπασμούς και να ουρλιάζει παρακαλώντας να τον βοηθήσουν, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ζητούσε από τα ΜΑΤ να καλέσουν το ασθενοφόρο.

Καταγγελία πολιτών ότι τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν και βασάνισαν άστεγο στα Εξάρχεια