Το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, χορήγηση εθνικής σύνταξης στους άνω των 67 ετών, ενοποίηση όλων των ασαλιστικών ταμείων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μεταφορά των βαρών στους νέους συνταξιούχους.

Ολόκληρο το προσχέδιο

 


Συναντήσεις Κατρούγκαλου με αρχηγούς των κομμάτων

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε σήμερα  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με σκοπό να τους ενημερώσει για το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε τις επαφές του από τις 11 το πρωί, με τον προσωρινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ θα ακολουθήσουν και οι αρχηγοί των υπόλοίπων κομμάτων. Στις 18:00 ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να καταθέσει το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό στη Βουλή, μετά τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε τις πρώτες ημέρες Φεβρουαρίου να προχωρήσει στην ψήφισή του. Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Εργασίας θα επιχειρήσει στις σημερινές συναντήσεις του την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ελπίζοντας τουλάχιστον να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις τους, αν όχι να κερδίσει την στήριξή τους.

«Όχι» Πλακιωτάκη σε μείωση συντάξεων

Μετά την συνάντησή του με τον κ. Κατρούγκαλο, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πλακιωτάκης, δήλωσε πως έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση. «Θα μελετήσουμε την πρόταση και θα τοποθετηθούμε επισήμως. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης συντάξεων κα αύξησης ασφαλιστικών εισφορών. Αφού μελετήσουμε την πρόταση θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας». Συνεχίζοντας μάλιστα είπε πως «Από την πρώτη ενημέρωση που έχουμε προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτό του το είπε ο κ. Κατρούγκαλος.


«Ο κ. Τσίπρας ψάχνει συναίνεση στο λάθος. Συνεννόηση γίνεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων», συμπλήρωσε.

Διαφωνεί ο Λεβέντης με το σχέδιο της κυβέρνησης

Την διαφωνία του στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.
 
«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης δεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, εκτιμώντας ότι «οι συναντήσεις του κυρίου Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους». Ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται στα Ιωάννινα για εσωκομματικές διαδικασίες ενόψει του συνεδρίου και με τον κ.Κατρούγκαλο συναντήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Κουτσούμπας: Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.
 
«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επiσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.
 
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Φώφη Γεννηματά: Όχι σε μείωση συντάξεων, όχι σε αύξηση εισφορών

«Όχι» στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών λέει το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό.
 
Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της αύξησης των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, της προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου της Κυβέρνησης

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

  • Χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ με την ολοκλήρωση 67 ετών για όσους ασφαλισμένους έχουν από 15-20 έτη εργασίας.Μάλιστα στο σχέδιο της κυβέρνηση είναι η σύνταξη αυτή να ξεκινήσει να χορηγείται μετά το 2019 ακόμη και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Στην ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνεται ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων ύψους 60-65% για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης και ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει την διαφορά για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις. Όσον αφορά τις χαμηλότερες συντάξεις, το ποσοστό αναπλήρωσεις θα είναι υψηλότερο, ενώ θα υπάρχει πλαφόν για όσους λαμβάνουν πάνω από 2.500 ευρώ. Οι θεσμοί ζητούν ειδικά για την κύρια σύνταξη το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 50% του συντάξιμου μισθού. Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα είναι συνάρτηση και του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, έτσι ώστε στο σύνολό τους κύρια και επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνουν το 65%-70% του συντάξιμου μισθού.
  • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές κατά 1,5%, με το 1% να δίνεται από τον εργοδότη και το 0,5% από τους εργαζομένους. Οι εκπρόσωποι των θεσμών προς το παρών έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με αυτό το ενδεχόμενο, με τις συζητήσει όμως να μην έχουν κλείσει. Η κυβέρνηση θα προτείνει παράλληλα και την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φτάσει το 0,1%.
  • Ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης με το νέο υπερ-ταμείο να ενσωματώνει το ΙΚΑ τον ΟΑΕΕ τον ΟΓΑ το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
  • Τέλος, θεωρείται αρκετά σίγουρο πως θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναλογικά. Η κυβέρνηση πάντως έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι θα προστατευτούν οι επικουρικές που δεν υπερβαίνουν τα 170 ευρώ. Η πρόταση θα περιλαμβάνει αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ταμείου, ενώ αναμένεται μείωση στο εφάπαξ κατά 10% και των μερισμάτων κατά 30%.