Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε ο ΓΓ της ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με το νομοσχέδιο που έφερε η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. «Από το ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα μεγάλο και ηχηρό “όχι” στο νομοσχέδιό σας σήμερα και αύριο θα βοηθήσουμε να το πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ, εκεί όπου πραγματικά ανήκει» ξεκαθάρισε στην ομιλία του.

Ο ίδιος επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη Βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης. Θα ενημερώνει, θα οργανώνει, θα πρωτοστατεί στους αγώνες για να μην περνάνε και να μην εφαρμόζονται στη ζωή τα απαράδεκτα νομοσχέδιά σας. Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Όπως δεν υπήρχε το Πάσχα του 2019 με τον κατάπτυστο νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο που τον διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ», ενώ σημείωσε ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος θα τον αντιπαλέψει κι εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε το παν γι’ αυτό.

Ο Δ. Κουτσούμπας  υπογράμμισε πως «ο δρόμος που ακολουθείτε και εσείς και οι προηγούμενοι, είναι αδιέξοδος. Και είναι αυτός που μας έφερε ως εδώ. Γιατί λοιπόν ο λαός μας, να σας εμπιστευτεί; Και εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ; Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, θα μας λύσει τα προβλήματα; Εδώ και χρόνια οι γονείς παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, πληρώνοντας ξανά και ξανά και για όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Και η ψαλίδα δεν κλείνει. Συνεχώς μεγαλώνει. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των μαθητών θα ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, των μαθητών μας;

Εδώ και χρόνια, σιγά – σιγά, οι κοινωνικοί φραγμοί στη μόρφωση εντείνονται. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον μονόπλευρο δρόμο του σχολείου των δεξιοτήτων θα κάνει τους μαθητές να αποκτήσουν κριτική σκέψη; Εδώ και χρόνια, τα σχολικά βιβλία έχουν γραφτεί με αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό και η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι».

«Σας το λέμε ξεκάθαρα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας: «Το νομοσχέδιό σας είναι μνημείο σκοταδισμού. Δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο, το ουσιαστικά αναβαθμισμένο σχολείο. Δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του εκπαιδευτικού να κάνει καλύτερο το μάθημά του. Εσείς τον μετατρέπετε σε άβουλο υπάλληλο, που θα τρέμει μήπως πει κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από αυτά που επιβάλλουν τα αντιδραστικά, αντιεπιστημονικά σας βιβλία και προγράμματα. Το νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στο άγχος των γονιών να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν. Εσείς τους αποκλείετε ακόμα περισσότερο από το να έχουν λόγο για τα ζητήματα του σχολείου, στο σχολικό συμβούλιο. Αλλά από την άλλη, τους ζητάτε να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στην ανάγκη των μαθητών να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να ανοίξουν τα φτερά τους. Εσείς τους κόβετε τα φτερά και βάζετε ταμπέλες σε σχολεία, τάξεις και μαθητές, από την πιο τρυφερή ηλικία. Άλλωστε, αυτό θέλατε να κάνετε και με το κατάπτυστο άρθρο για την επιλογή μαθητών, που τελικά δεχτήκατε τέτοια κατακραυγή και το πήρατε πίσω. Εσείς φοβάστε την πρόοδο, την καινοτομία αλλά και την πραγματική αριστεία των πολλών. Γιατί πραγματική αριστεία υπάρχει όταν είναι μόνο των πολλών και πραγματικά ξεχωριστών».