Αυτή την ώρα ο Γ. Στουρνάρας έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της τρόικας από την πλευρά του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με τον οποίο θα συναντηθεί και στο υπ. Οικονομικών στις 12 μ.μ.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία και κατά την ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σημειώνοντας ότι αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Επιβεβαιώνω όσα είπε ο υπουργός ότι σήμερα το πρωί καταλήξαμε σε συμφωνία για τις τρέχουσες συζητήσεις που αφορούσαν στην επανεξέταση του προγράμματος. Αυτό θα ανοίξει δρόμους για περαιτέρω βήματα, ανέφερε ο κ. Τόμσεν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε τεχνικό επίπεδο έχουν κλείσει όλα τα θέματα και μένουν κάποιες τυπικές λεπτομεριες, οι οποίες θα κλείσουν στη συνάντηση.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με τις πρώτες 4.000 απομακρύνσεις έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.
Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2013 θα εισαχθούν νέες αντικειμενικές αξίες.
Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη.
Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ
Πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ,με την έγκρισή της από το Eurogroup, δίνει η τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) με ανακοίνωσή της.
«Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι (ελληνικές) αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ.ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης από το ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επίσης προστίθεται ότι «η αποστολή και οι (ελληνικές) αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες έναντι της προηγούμενης αξιολόγησης, και ότι υπάρχει προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014».