Την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018 έθεσε ως στόχο ο Γιάννης Στουρνάρας λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την ανάγκη για βιωσιμότητα του χρέους και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
Sooc
«Η Ελλάδα χρειάζεται βιωσιμότητα του χρέους με πιο ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Αυτά τα δύο απαιτούν κάποια ήπια μέτρα αντιμετώπισης του χρέους» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt.
«Μια τέτοια επιλογή (για το χρέος), εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα μπορούσε να είναι μια επέκταση των προθεσμιών λήξης των δανείων για περίπου είκοσι χρόνια» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, αντί να ευελπιστεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, προκειμένου να μην χαλαρώσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η άποψη αυτή αποτελεί μία ακραία εκδοχή του “ηθικού κινδύνου”.
Πάντως, για το γεγονός πως ο Γερμανός δεν επιθυμεί να συζητήσει ελάφρυνση του χρέους αυτή τη στιγμή, ο Γ. Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει, προτείνοντας πως «θα ήταν σωστότερο να ρωτήσετε τον ίδιο».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο στόχος της εξόδου στις αγορές εντός του 2018, βρίσκεται σε αισθητά διαφορετικό μήκος κύματος από το άρθρο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπεύθυνου για τον τραπεζικό τομέα, Γιάννη Δραγασάκη, στην Εφημερίδα των Συντακτών το περασμένο Σάββατο, που έθεσε ως στόχο την έξοδο πολύ νωρίτερα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.