Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου έχουν πεθάνει 20 άνθρωποι από την γρίπη, ενώ συνολικά έχουν πεθάνει 111 άνθρωποι από τις αρχές του Οκτωβρίου. Συνολικά από την 40ή εβδομάδα του 2018 (1-7 Οκτωβρίου) έως και την 9η εβδομάδα 2019 (25 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου 2019) καταγράφηκαν 337 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 325 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από αυτά εμβολιασμένα ήταν τα 49 (15%).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση» και πως επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζει δε εκ νέου τη σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού «ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύρια προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης είναι τα εξής: Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.