Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την κρίση του κορονοϊού, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν δύο ακόμα θάνατοι από τον ιό, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 136. Σημειώθηκαν 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.534, ενώ την ίδια στιγμή 43 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, δήλωσε πως η χρήση της προστατευτικής μάσκας μάσκας  «θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποχρεωτικό μέτρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους, όπως νοσοκομεία, παντοπωλεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ιατρεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής».

Επανέλαβε  ότι είναι λάθος η μάσκα να δίνει τη ψευδή αίσθηση ασφάλειας και για αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με πλύσιμο των χεριών, σωστή χρήση της, χρήση αντισηπτικού το οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει στην τσέπη μας, τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων όταν φοράμε και αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας.

Σχετικά με την σταδιακή άρση των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ο Σ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί επάνοδο στην ολική κανονικότητα, καθώς αν υπάρξει εφησυχασμός και υποτίμηση των γεγονότων θα ξεσπάσει δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα.

«Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας».

«Προετοιμαζόμαστε για μια νέα καθημερινότητα»

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών, προσθέτοντας πως «οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Παράλληλα, ανέφερε πως «η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη γιατί σε όλη τη διάρκειά της ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε θέσει, όμως προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση μέτρων» και πρόσθεσε ότι το πέρασμα της νέας φάσης θα εκτυλίσσεται κανονικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρξει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία.