Νέα και αρκετά σημαντική αύξηση παρουσίασε το ποσοστό των εμβολιασμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ και είναι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το ποσοστό ξεπέρασε το 20% και έφτασε το 20,89%. Πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους και συγκεκριμένα από τους 694 εμβολιασμένους οι 145 είναι όσοι έχουν κάνει την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Οι υπόλοιποι 549 διασωληνωμένοι αποτελούν το 79.11% και είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Ο λόγος που αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ότι η ασπίδα που προσφέρουν τα εμβόλια με το πέρασμα των μηνών έχει πέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και κρίνεται άμεσα η αναμνηστική δόση. Αυτός, άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους όπου αποφασίστηκε η τρίτη δόση να γίνει νωρίτερα από τους 6 μήνες και συγκεκριμένα στους 3 μήνες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, η Επιτροπή αποφάσισε ότι λόγω της μετάλλαξης Ομικρον αποφάσισε τη χορήγηση της 3ης δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης για όλους και για τις ηλικίες 18 και άνω.

Γκάγκα: Το εμβόλιο φαίνεται να «πιάνει» τη μετάλλαξη Όμικρον

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το εμβόλιο πιάνει το νέο στέλεχος Όμικρον, ωστόσο σε δύο εβδομάδες θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Για τη δυνατότητα διενεργείας της τρίτης δόσης νωρίτερα από τους έξι μήνες ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες είναι μικρότερη η προστασία και είναι προς όφελος των πολιτών να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση.

Για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό επισήμανε ότι είναι ασφάλεια για όλο τον κόσμο ο γενικός εμβολιασμός. Η υπουργός τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι το 90% των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση είναι άνω των 60, και είναι πολύ σημαντικό να τους προστατέψουμε.

Ερωτηθείσα για όσους ασθενείς αρνούνται την διασωλήνωση, ανέφερε ότι στο Σωτηρία χθες Πέμπτη υπήρχαν δύο περιστατικά, μια γυναίκα 56 ετών και μια 41 ετών, που δεν δέχονταν να διασωληνωθούν, και η Εισαγγελία ανέφερε στους γιατρούς ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι.

Ανέφερε ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για την προστασία από τον κορονοϊό σε τρίτες χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.
Με αφορμή τις σοβαρές νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και τις απώλειες, η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι κατά την προσωπική της άποψη πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.