Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι συνολικά 95.551 είναι οι τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και στους δρόμους καθώς οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν.
Οι νέες επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα σημειώνονται, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τις εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών, που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, που είχαν αποτέλεσμα 12 νεκρούς και 3.000 τραυματίες σε άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας. Υπενθυμίζεται πως ο Χασάν Νασράλα θα εκφωνήσει την ομιλία στις 5 μ.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη και θα μιλήσει για τις εκρήξεις των βομβητών μελών της Χεζμπολάχ. Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το φονικό πλήγμα θα αυξήσει την αποφασιστικότητα της οργάνωσης και θα συνεχίσει δυναμικότερα τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ. Γρίφος, ωστόσο, παραμένει το πως παγιδεύτηκαν και εν τέλει εξερράγησαν οι βομβητές, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν διαφορετικά σενάρια τα οποία εμπλέκουν απευθείας το Ισραήλ, αλλά και μία εταιρεία της Ταϊβάν η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή, δείχνοντας μία ουγγρική κατασκευαστική εταιρεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την Τετάρτη την απογοήτευσή του για την αιφνιδιαστική κλιμάκωση που, όπως είπε, απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες μεσολάβησης σε μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιολογούν τις θανατηφόρες εκρήξεις βομβητών, που συνδέονται με το Ισραήλ, στον Λίβανο. «Ξανά και ξανά», ενώ οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς διαμεσολαβητές πιστεύουν ότι σημειώνουν πρόοδο σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «έχουμε δει ένα γεγονός που κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη, μπορεί να την εκτροχιάσει» δήλωσε ο Μπλίνκεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκρήξεις της προηγούμενης ημέρας στο Λίβανο.
Ο Μπλίνκεν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στην Αίγυπτο, όπου ταξίδεψε για συνομιλίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τις αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνείς εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, εργάζονται για τη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός στον σχεδόν ετήσιο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και για την άμβλυνση των εντάσεων, καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες απειλούν να εντείνουν τη στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη, την επέκταση του πολέμου στο μέτωπο του Λιβάνου, μια ημέρα αφότου οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα δικαιώματα προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει «παρίας» της διεθνούς κοινότητας λόγω της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα.
Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνεργάζονται με άλλους διαπραγματευτές για να χαράξουν νέες στρατηγικές για να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ιδέες κυμαίνονταν από το να επιτραπεί στον ηγέτη της Χαμάς, Yahya Sinwar, να διέλθει από τη Γάζα, μέχρι να δοθεί πρόσβαση στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους κρατούμενους του Ισραήλ έως τη μείωση του αριθμού των ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων.
Σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε μια αναθεωρημένη πρόταση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Είναι μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει τα μέρη σε μια τελική συμφωνία», είπε ο Μίλερ. Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ζήτησε επίσης την Τρίτη να τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να ξανακαταλάβει τον παλαιστινιακό θύλακα μόλις τελειώσει η σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο.
Εντωμεταξύ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη πως η Αίγυπτος δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή στις ρυθμίσεις ασφαλείας που ίσχυαν στα σύνορά της με τη Γάζα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο. Η ασφάλεια στα σύνορα και εάν το Ισραήλ θα διατηρήσει παρουσία στρατευμάτων κατά μήκος μιας ουδέτερης ζώνης 14 χιλιομέτρων που είναι γνωστή ως Διάδρομος Φιλαδέλφειας, έχουν γίνει το επίκεντρο των πολύμηνων συνομιλιών με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας. Η Αίγυπτος, η οποία είναι μεσολαβητής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί και ότι πρέπει να αποκατασταθεί η παλαιστινιακή παρουσία στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου και της Γάζας. «Η Αίγυπτος επαναλαμβάνει τη θέση της, απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στην αντίθετη πλευρά της συνοριακής διέλευσης και του προαναφερθέντος διαδρόμου» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Από την μεριά του, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ, είπε στους New York Times ότι η Χαμάς θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στο μέλλον της Γάζας και ότι η επιβίωση της οργάνωσης είναι από μόνη της νίκη. Επιπλέον, ο ανώτερος αξιωματούχος τόνισε ότι η Χαμάς δεν βιάζεται να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός με οποιοδήποτε κόστος και δεν θα εγκαταλείψει τις βασικές της απαιτήσεις για τη σύναψη συμφωνίας που περιλαμβάνει τον τερματισμό του ισραηλινού πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.