Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ζητούν στον δρόμο την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο αλλάζει επίσης τον τρόπο εισαγωγής. Στην Αθήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καλούν στις 17:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και αδυναμία κάλυψης των ακαδημαϊκών αναγκών και των γνωστικών προϋποθέσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων συνεπάγεται το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, οι οποίοι αναδομούν το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, και εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αλλά και το πλήγμα που θα δεχθεί το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.

Σε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο προχωρά η ΟΛΜΕ. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο χωρίς κανέναν διάλογο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ, και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης, που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα».

Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ καταλογίζει αδιαφορία στο ΥΠΑΙΘ για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές και διεκδικεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως καθώς και προσλήψεις εκπαιδευτικών, αραίωση των τμημάτων, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

«Να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ» ζητά σε ανακοίνωσή της η Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας. Τα αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ:

-Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που η ίδια έχει εξαγγείλει (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, έκθεση Πισσαρίδη κ.α.) και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.

-Απαιτούμε εδώ και τώρα το άνοιγμα των σχολείων με όλα τα ασφαλή μέτρα που έχει απαιτήσει το εκπαιδευτικό κίνημα.

Η κυβέρνηση προκαλεί. Εδώ και 10 μήνες, δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των φορέων της εκπαίδευσης, Κλείνει σε όλες τις πτώσεις την «αριστεία» και την ίδια ώρα αφήνει για ένα χρόνο τους μαθητές και τους φοιτητές μακριά από το σχολείο και τις σπουδές, την πρακτική και τα εργαστήριά τους, υπονομεύοντας το μέλλον και την προοπτική των μελλοντικών μας συναδέλφων! Η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε 1€ για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, αδιαφορεί για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, αλλά την ίδια ώρα βρίσκει κονδύλια ώστε προσλάβει 1000 ειδικούς φρουρούς για τα Πανεπιστήμια.

Διεκδικούμε:

Να μην κατατεθεί το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με στόχο τους 15 με αξιοποίηση άδειων αιθουσών στα σχολεία, άλλων δημόσιων και δημοτικών χώρων.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις. Ανάκληση της εγκυκλίου για αξιολόγηση μαθητών. Επανάληψη της διδαχθείσας ύλης με δια ζώσης διδασκαλίας όταν ανοίξουν τα σχολεία. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Γενναία αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία και όλων των υποστηρικτικών δομών της.

Μόρφωση – Υγεία – Μόνιμη σταθερή εργασία –  Ζωή με Δικαιώματα!

Από Προστασία απαίδευτοι και από αστυνομική Παιδεία απροστάτευτοι