Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους των αστικών κέντρων της Κούβας, με μεγαλύτερη όλων την πορεία στην γνωστή λεωφόρο Μαλεκόν της Αβάνας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την αύξηση των τιμών πολλών προϊόντων εν μέσω πανδημίας. Άλλοι πολίτες, από τα μπαλκόνια, χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές. Μικρής έκτασης συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, κατέληξαν σε άγνωστο αριθμό συλλήψεων διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, κάνοντας λόγο για «Ενότητα» και φωνάζοντας «Αρκετά». Περίπου δύο ώρες αργότερα, στους ίδιους δρόμους οργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις, από υποστηρικτές της κυβέρνησης, που φώναζαν «Ζήτω ο Φιντέλ» και «Ζήτω η Κούβα».

Οι ελλείψεις στο νησί είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ έχουν πλήξει ακόμη περισσότερο το λαό της Κούβας εν μέσω πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Κούβα, η οποία έχει αναπτύξει το εξαιρετικό εμβόλιο Αμπντάλα – που το διαθέτει και στις μη έχουσες χώρες της Λατινικής Αμερικής – δεν μπορούσε να προχωρήσει σε εμβολιασμούς καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να παράγει η ίδια σύριγγες και οι κυρώσεις δεν επέτρεπαν την προμήθεια.

Η Κούβα αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των παράνομων μονομερών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εις βάρος τους και που εντάθηκαν επί προεδρίας Τραμπ, με την επιστροφή της Κούβας στην αμερικάνικη λίστα «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», και παραμένουν αυτούσιες και με την προεδρία Μπάιντεν. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, σε ψηφοφορία του ΟΗΕ για την άρση των δολοφονικών μονομερών κυρώσεων κατά της χώρας, η μόνη χώρα που στήριξε τις ΗΠΑ ήταν το Ισραήλ, ενώ απήχαν η Κολομβία («το Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής») , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ουκρανία. Όλες οι υπόλοιπες, 184 τον αριθμό, χώρες ψήφισαν κατά των κυρώσεων, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο επειδή οι κυρώσεις είναι επιβεβλημένες από τις ΗΠΑ, που δεν επηρεάζονται από τη διεθνή διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο, η απόφαση δεν έχει καμμία πρακτική αξία και η ηθική της αξία δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το λαό της Κούβας.

Την απόλυτη υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις δήλωσαν οι αμερικάνικες αρχές, αν και το Στέητ Ντηπάρτμεντ παραδέχθηκε στην άνακοίνωσή του ό,τι οι διαδηλώσεις αποτελούν προϊόν της πανδημίας. Για «υποκριτική δήθεν ανησυχία [των ΗΠΑ] για κάτι στο οποίο στοιχημάτιζαν» έκανε λόγο ο υπεύθυνος Αμερικανικών υποθέσεων της Κούβας, Κάρλος ντε Κόσσιο, τονίζοντας ότι «η Κούβα παραμένει μια ειρηνική χώρα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ». Για «προκλήσεις από ξένο παράγοντα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. «Αν όντως θέλετε να ζήσει ο λαός [της Κούβας] καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» πρόσθεσε, παραδεχόμενός ότι «οι πολίτες κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους» και χαρακτηρίζοντάς τους «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».