«Έχω, ήδη, ζητήσει και θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα μία έκτακτη Σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για μία, ακόμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ» δήλωνε μόλις το περασμένο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες στο Σπαθοβούνι, κατά την εξόρμηση που έκανε στην Πελοπόννησο με αφορμή την «αυτοψία» στην επί μήνες (και για πολλούς ακόμα) κλειστή Διώρυγα της Κορίνθου. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η καταγραφή θα γίνει γρήγορα και οι αποζημιώσεις θα δοθούν με ταχύτητα.
Πριν «στεγνώσει το μελάνι» των δηλώσεών του, η ματαίωση των υποσχέσεων στους αγρότες που περιμένουν εδώ και καιρό ήρθε από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το οικονομικό του επιτελείο, καθώς έπειτα, ήταν ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός που απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ έστειλε τις όποιες αποφάσεις μετά τα μέσα Μαΐου, υποστηρίζοντας ήδη «έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ, ενώ έχουν γίνει προσλήψεις επί πλέον 146 γεωπόνων από τη λίστα του ΕΛΓΑ», ώστε να γίνει εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι.
«Είναι κρίσιμο, δεδομένου και των σφιχτών δημοσιονομικών πλαισίων να αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν» δήλωσε ακόμα ο υπουργός στην προσπάθειά του να κερδίσει επιπλέον χρόνο για την κυβέρνηση, και υποστήριξε πως έχει αναλάβει πρωτοβουλία επικοινωνίας με τους ομολόγους του των χωρών του νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν παρέλειψε δε να αφήσει υπόνοιες για «επιτήδιους» αγρότες «που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν, ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους».
Το κενό των υποσχέσεων αποκαλύπτουν οι κινητοποιήσεις στις οποίες κατεβαίνουν οι αγρότες διεκδικώντας τις αποζημιώσεις τους, ενώ ήδη πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο την Τετάρτη 14 Απριλίου στο Αμύνταιο Φλώρινας. Για την Τρίτη 20 Απριλίου είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Πέλλας, μηχανοκίνητη πορεία στο δημαρχείο Σκύδρας, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο Έδεσσας. Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις έχουν καλέσει αγρότες της Λάρισσας, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισσας να ανακοινώνουν τρεις κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα, ζητώντας γρήγορες και ουσιαστικές αποζημιώσεις, απαιτώντας άμεση εκτίμηση των ζημιών, αλλά και προκαταβολές. Εκτός της σημερινής, αναμένεται την Τετάρτη συγκέντρωση στην πλατεία Ελασσόνας, και την Πέμπτη, συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά.
Σημειώνεται πως την Τρίτη πραγματοποιούν μαζική κινητοποίηση στην πλατεία Τυρνάβου πλήθος αγροτών, απαντώντας στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς.
Οι παραπάνω αλλά και οι περισσότερες οργανώσεις αγροτών απαιτούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις από τον παγετό. Συγκεκριμένα απαιτούν:
- Να δοθούν επαρκείς προκαταβολές στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές. Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.
- Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
- Να μειωθούν ουσιαστικά τα αρδευτικά τέλη για το 2021 καθώς θα ποτίσουμε ελάχιστα έως και καθόλου τις καλλιέργειές μας αφού δεν έχουν παραγωγή λόγω παγετού.
- Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για τη μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.
- Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος των παραγωγών υπερπρώιμων ροδάκινων και νεκταρινιών που έλαβαν μειωμένη αποζημίωση από λάθος του συστήματος ΟΣΔΕ και να τους δοθούν τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται.
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ διότι ο οργανισμός είναι ελλιπής σε στελεχιακό δυναμικό.
- Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.