Το πτώμα της δικηγόρου Ιρίνα Νοζντρόφσκα βρέθηκε τη Δευτέρα σε έναν ποταμό κοντά στο Κίεβο. Η 38χρονη είχε εξαφανιστεί εδώ και πολλές ημέρες, ενώ η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.

Ο θάνατος της Νοζντρόφσκα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου οι χρήστες απηύθυναν αμέσως κάλεσμα για διαδηλώσεις. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της αστυνομίας, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η υπόθεση είναι «πρόκληση για το κράτος και μια δοκιμασία της δυνατότητας που έχει η κοινωνία να προστατεύει τις ακτιβίστριες και να επιβάλει δικαιοσύνη», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Πάβλο Κλίμκιν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επίσης στο Twitter, εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της 38χρονης ζητώντας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να συλληφθούν οι δράστες, δεσμεύτηκε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιρίνα Νοζντρόφσκα είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προσπάθειά της να εμποδίσει την αποφυλάκιση του Ντμίτρο Ροσοτσάνσκι, ο οποίος είχε τραυματίσει θανάσιμα την αδελφή της σε τροχαίο δυστύχημα το 2015. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να απονεμηθεί χάρη στον Ροσοτσάνσκι, που είναι ανιψιός ενός δικαστή και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών, ωστόσο την περασμένη Τετάρτη το Εφετείο του Κιέβου απέρριψε την προσφυγή του.

Η απόρριψη της προσφυγής οφειλόταν «ουσιαστικά στην προσωπική εμπλοκή» της δικηγόρου ανέφερε σε ανακοίνωσή του η ουκρανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χάρκοβο (KHPG).