Για έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή έκανε λόγο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις χθεσινές δολοφονίες δεκάδων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στο ονοματολογικό
Για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά με δεδομένα, την θετική πορεία οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, την υλοποίηση δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων» πρόσθεσε.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του αναπτυξιακού σχεδίου δήλωσε ότι είναι «ανάξια σεβασμού». «Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα» είπε.
«Φρίκη και αποτροπιασμός» για τη Γάζα
«Εκφράζω τη φρίκη και τον αποτροπιασμό για τους δεκάδες θανάτους και τους εκατοντάδες τραυματισμούς διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από τον Ισραηλινό στρατό κατά τις κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την Πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.
«Οι μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στην επίλυση των διαφορών Ισραήλ -Παλαιστίνης, οι οποίες πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ίδιος επανήλθε στο ονοματολογικό, επιμένοντας στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ τόνισε ότι η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του στη ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είναι σημαντικά κρίσιμη.
Ωστόσο δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.
«Είναι πανθομολογούμενο ότι αποτελεί μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και την θεσμική θωράκιση του απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος σχετικά με πρωτοβουλία κατάτμησης της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να σταματήσει να λειτουργεί ως δύναμη στείρου αρνητικού και ως δύναμη βαθιά συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες».
«Είναι προφανές ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους δελφίνους και τα τζάκια της Β΄Αθηνών» πρόσθεσε.
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τους έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επομένως, περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις βαρονίες της ΝΔ» κατέληξε.