«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια» απάντησε, μεταξύ άλλων, στην κριτική, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, το οποίο κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, για να ψηφιστεί άμεσα. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» που αφορά, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16 και την «εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-On Support/FOS) των «Mirage-2000», την οποία έχει αναλάβει η αμερικανική Lockheed Martin, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και συστήνει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για τη διαχείριση του προσφυγικού και δίνει τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων για λόγους ασφαλείας

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς να έχει θέσει το ζήτημα σε διαβούλευση. Στην επίμαχη διατύπωση στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως «ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται». Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί».

Απαντώντας στην κριτική για την κατάθεση της τροπολογίας για τον «Εθνικό Συντονιστή» και τη θέσπιση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, αναφέρθηκε στον επείγοντα χαρακτήρα αυτής και τόνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το σχετικό βάρος και την ευθύνη, αλλά αναλαμβάνει περισσότερο βάρος, για να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. «Εάν επιδείξετε υπομονή και καλοπιστία θα δείτε τι καλύτερη επίδοση θα υπάρχει και για τα σύνορα και για τη εσωτερική ασφάλεια» ανέφερε ακόμα ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός και το νομοσχέδιο δέχθηκαν σφοδρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ, με χαρακτηριστική την αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, που είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα και ότι τα ΜΕΑ θα υπηρετούν ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Και «ελληνικά drone» υπόσχεται ο Παναγιωτόπουλος

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage.

Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία. Στη Τουρκία, παρατήρησε ο υπουργός, πήρε 15 χρόνια να αναπτύξουν το δικό τους ΜΕΑ, αλλά εμείς, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και η ελληνική προσπάθεια θα έχει σύντομα αποτέλεσμα είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ενημέρωση έκανε ο υπουργός και για το πρόγραμμα απόκτησης τριών στοιχείων UAV από τις ΗΠΑ «με στρατηγικές-εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη. Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή μέχρι τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο από τον Έβρο έως την Κρήτη». Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ως ξεχωριστό υποπρόγραμμα, η απόκτηση δύο ακόμα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ισραηλινής κατασκευής.

Διαβάστε για την τροπολογία:

Τροπολογία για πλήρη στρατιωτικοποίηση των συνόρων – Ανοίγει «παράθυρο» για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση απόσυρση της τροπολογίας

Ειδικότερα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την αιφινιαδιστική τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το προσφυγικό στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας, σε ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του και τονίζει:

Η κυβέρνηση επέλεξε να τορπιλίσει για ακόμη μια φορά τη συναίνεση καταθέτοντας αιφνιδιαστικά τροπολογία για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου άμυνας, σε ένα σχέδιο νόμου που εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί θετικά.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας προβλέπει τη δημιουργία ενός “Υπεραρχηγού”, ο οποίος τιτλοφορείται «Εθνικός Συντονιστής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων (ΕΝΦΕΣ)».

Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Με την τροπολογία αυτή, η Κυβέρνηση ευθέως παραδέχεται την παταγώδη και πλήρη αποτυχία της να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την έκτακτη αποπομπή έμπειρων στελεχών στη διαχείριση του προσφυγικού, την ατροφία των δομών που είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ της άνω των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο στα νησιά,, τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στις δομές φιλοξενίας πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους, η Κυβέρνηση διαπιστώνει τώρα για πρώτη φορά, σχεδόν μισό χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, την «ανάγκη στρατιωτικού συντονισμού».

Μάλιστα, τις συνήθεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για «λαθρομετανάστες» αντικαθιστούν, στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, αναφορές στην «εξελισσόμενη προσφυγική κρίση» και στην κατά τα λοιπά «ανάγκη ταχείας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στο όνομα του ανθρωπισμού όμως η Κυβέρνηση προβαίνει, χωρίς αναστολές, στην στρατιωτικοποίηση του Κράτους!

Παρακάμπτει χωρίς δεύτερη σκέψη την διάκριση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει την στρατιωτική οργάνωση και ιεραρχία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, Λιμενικού αλλά και τη διάκριση αρμοδιοτήτων των Πολιτικών Υπηρεσιών.

Συστήνει Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, υπαγόμενο στον Εθνικό Συντονιστή, η οποία θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο και επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων και Τοπικά Συγκροτήματα! Αλλάζει τη δομή και διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιχειρησιακών Διοικήσεων.

Μετά την απόπειρα δημιουργίας Αστυνομικού Κράτους η Κυβέρνηση επιχειρεί και τη Στρατιωτικοποίηση του Κράτους και μάλιστα στο όνομα του προσφυγικού! Επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και αν μη τί άλλο υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους! Ποια θέση έχει στο σχήμα αυτό ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού και οι αντίστοιχοι Υπουργοί που προΐστανται αυτών;

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία πάραυτα και να επαναφέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους.

Βίτσας: Πετάξετε την τροπολογία για τον εθνικό συντονιστή στο προσφυγικό

«Με την κατάθεση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης έχει πέσει ένας πύραυλος μέσα στην αίθουσα», δήλωσε από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τροπολογία για τη θέση εθνικού συντονιστή διαχείρισης στο προσφυγικό

Να αποσύρει την τορπολογία για τη θέση εθνικού συντονιστή διαχείρισης του μεταναστευτικού ζήτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων ΥΠΕΘΑ», προσθέτοντας ότι «μας κοροϊδεύετε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εν λόγω τροπολογία «αποσκοπεί μόνο στην στρατιωτικοποίηση εντός της ελληνικής επικράτειας επ’ ευκαιρία του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος», τονίζοντας ότι «όσον αφορά στο νομοσχέδιο, εννοείται ότι δε θα ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία και συγχρόνως προβληματιζόμαστε αν παραμείνουμε στην αίθουσα κατά την ψηφοφορία».

Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια περιρέουσα ατμόσφαιρα και πραγματική ένταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Αυτή την ένταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πατριδοκάπηλες και πολεμοκάπηλες φωνές, αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα σ’ ένα κυνήγι εξοπλισμών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε μια ισχυρή δύναμη, με ισχυρές Ε.Δ.. Δεν φοβόμαστε κανέναν, έχουμε συμμαχίες, αλλά μπορούμε και μόνοι».