Αν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχει κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων, τότε και αυτά τα δάνεια θα μπορούν να μεταβιβαστούν προς διαχείριση ή να πωληθούν.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο δεν φέρει ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη και βρίσκεται σε καθυστέρηση για περισσότερες από 90 ημέρες, θα μπορεί να πωληθεί. 

Σύμφωνα με τον νόμο, τα δάνεια που έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης την πρώτη κατοικία εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016. Ωστόσο, όπως ορίζεται στο άρθρο 3, το εφαρμοστικό πλαίσιο για την κατηγορία αυτών των δανείων θα καθοριστεί νομοθετικώς καταλλήλως.

Λήξη προθεσμίας στις 14 Φεβρουαρίου

Σημειώνεται ότι στις 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία της εξάμηνης παράτασης που έχει δοθεί με τον νόμο 4336/2015 για όσους είχαν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον νόμο 3869/2010 (νόμο Κατσέλη) και δεν έχει συζητηθεί αίτησή τους, να υποβάλουν στη γραμματεία των δικαστηρίων που τηρείται ο φάκελος της αιτήσεώς τους, επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Επίσης, στον νόμο που ψηφίζεται σήμερα Τρίτη υπάρχει ειδική διάταξη που ορίζει ότι οι ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και η ειδική μέριμνα που προβλέπεται για τα στεγαστικά δάνεια ευπαθών ομάδων που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, θα εφαρμόζονται και στην περίπτωση που τα δάνειά τους πουληθούν.

Εντωμεταξύ, κάθε στεγαστικό δάνειο που δεν έχει ως υποθήκη την πρώτη κατοικία, μπορεί να πουληθεί, όπως και τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ως προς τον χρόνο προειδοποίησης στον δανειολήπτη πριν από την πώληση του δανείου του, προβλέπεται ότι θα πρέπει να γίνεται δώδεκα μήνες πριν την εφαρμογή. Πάντως, δεν προβλέπεται πρόσκληση ρύθμισης για επίδικες ή επιδικασθείσες απαιτήσεις, αλλά ούτε και για τους δανειολήπτες που κρίνονται μη συνεργάσιμοι.

Ενήμερα δάνεια και άρση απορρήτου

Παράλληλα, ορίζεται ότι υπό πώληση τίθενται μεμονωμένες απαιτήσεις (δάνειο) ή ομάδες απαιτήσεων (δάνεια), ακόμα και όταν είναι ενήμερα. Σε περίπτωση πώλησης ομάδας απαιτήσεων, κατά του ίδιου το δανειολήπτη, δύναται να περιληφθούν σε αυτήν και απαιτήσεις που εξυπηρετούνται κανονικά, με την προϋπόθεση ότι στην ομάδα αυτή περιλαμβάνοντα απαιτήσεις που δεν εξυπηρετούνται.

Επιπλέον, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, στο μέτρο που αυτή κρίνεται ως αναγκαία για τη διαχείριση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η άρση κρίθηκε απαραίτητη γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της εταιρείας να διεκπεραιώσει τη διαχείριση. Τίθενται όρια τόσο στην άρση όσο και στην ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη, τα οποία ωστόσο επιτρέπονται στον βαθμό που είναι αναγκαία για τους σκοπούς της διαχείρισης.

Παρακολούθηση, είσπραξη, διαπραγμάτευση

 
Τέλος, η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ τράπεζας και εξειδικευμένης εταιρείας περιλαμβάνει τη νομική και λογιστική παρακολούθηση, την είσπραξη, τις διαπραγματεύσεις με τους οφειλέτες, τη σύναψη συμβάσεων συμβιβασμού ή ρυθμίσεων διακανονισμού σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς και κάθε άλλη πράξη διαχείρισης που επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Οι δανειολήπτες απαγορεύεται να πληρώνουν αμοιβή διαχείρισης στην εταιρεία.

Επίσης, οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται ως μη δικαιούχοι διάδικοι να εγείρουν εξωδικαστικά ή ενώπιον δικαστηρίων κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων, καθώς και να συμμετέχουν ή να κινούν προπτωχευτικές διαδικασίες, διαδικασίες εξυγίανσης, πτωχευτικές διαδικασίες και διαδικασίες διευθέτησης οφειλών.

Για την περίπτωση διεξαγωγής δίκης από την εταιρεία ως μη δικαιούχο διάδικο, επεκτείνεται το δεδικασμένο ώστε να ισχύει υπέρ και κατά του κυρίου της απαίτησης.