Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στοχεύει να κάνει την Ελλάδα το επόμενο success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3 – 4 χρόνια, ενώ εκτίμησε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν σε σχέση με το επενδυτικό κλίμα και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν το πρόγραμμα τους με πιο επιθετικό τρόπο.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: η μείωση των φόρων, η διευκόλυνση των επενδύσεων τόσο από Ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις και η διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος. Ο στόχος μου είναι κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Κάτι έχει αλλάξει στη χώρα μετά τις εκλογές. Έχουμε κάνει καλή αρχή. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να φέρει την ανάπτυξη. Είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουμε μετά τη δεκαετή κρίση», ανέφερε ενώ συμπλήρωσε: «Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο».

Έθεσε γενικά και αόριστα το ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων

Έθεσε εκ νέου το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ που αναγκάζεται να διατηρεί η Ελλάδα λόγω απαίτησης των δανειστών, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση του κινείται πολύ γρήγορα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι του παρελθόντος. Τα εφάρμοσαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι μόνο με σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα και μόνο με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού σε μακροπρόθεσμη όμως βάση, θα μπορούσε ο ESM και το Εurogroup να συζητήσει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2020.

Μόνο μετά το 2020 και μόνο με σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη θα τεθεί θέμα μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων