«Φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν», ανέφερε.

«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και της αρχής ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Και ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι κάτι που αφορά μάλλον ορισμένους και δεν αφορά όλους», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο, «ντροπή για την Ευρώπη», να αποφασίζουν κάτι οι ηγέτες και στη συνέχεια να αποφασίζονται άλλα στο πλαίσιο παρασυνάξεων.

«Απαράδεκτες οι παρασυσκέψεις της Αυστρίας»

«Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στο ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας με μεγάλη ιστορία στην Ένωση, της Αυστρίας, να συγκαλλεί παρασυσκέψεις για ένα θέμα που είναι κοινή ομολογία ότι δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία», σημειώσε και πρόσθεσε: 

«Θέλω να μιλήσω όχι με γλώσσα σκληρή, αλλά με γλώσσα υπεύθυνη, όπως θα μιλούσε κάθε Ευρωπαίος πολιτικός ή αρχηγός κράτους που σέβεται την ευρωπαϊκή διαδικασία, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του».

Επιπλέον, διαμήνυσε ότι από εδώ και στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά και να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να το δεχτούμε», τόνισε. 

«Καμία συναίνεση χωρίς καταμερισμό βαρών»

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες, αν δεν υπάρξει καταμερισμός των βαρών στα κράτη-μέλη», είπε, προσθέτοντας πως «δεν θα αποδεχτούμε τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών». 

«Δεν θα δεχτούμε ότι μια σειρά από χώρες θα χτίζουν φράχτες, αλλά δεν θα δέχονται και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Θα ζητήσω τη σύκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση ενόψει της Συνόδου», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να υπάρξει από κοινού απόφαση για καταμερισμό των βαρών. 

«Η Ελλάδα θα αντιδράσει. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, βρίσκοντας και συμμαχίες, γιατί δεν είμαστε απομονωμένοι», ανέφερε. 

«Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη» είπε και κάλεσε «να αποφύγουμε σκοτεινές εποχές που νομίζαμε ότι έχουν παρέλθει».

«Ο σκοταδισμός έρχεται εισαγόμενος από τον ευρωπαϊκό βορρά και το κέντρο στον νότο και στη χώρα μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά στον Προμαχώνα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι «όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.

Υποστήριξε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Κκάλεσε, επίσης, τους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου και ανήγγειλε από τη Βουλή ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

«Ο Κ. Μητσοτάκης απουσιάζει»

Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «δεν έρχεται να τοποθετηθεί, να πει αν θα το ψηφίσει, γιατί δεν το ψηφίζει, απουσιάζει», σημείωσε.

Είχα συνηθίσει να απουσιάζουν οι πρωθυπουργοί για να μην τους ασκηθεί αντιπολίτευση, τώρα απουσιάζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε. «Αν θέλει παράλληλο διάλογο, τότε θα έχει παράλληλο διάλογο» επισήμανε.

«Δεν πήραμε απάντηση για το ποιο ήταν το όραμα του κ. Μητσοτάκη όταν αποφάσισε εν μία νυκτί την αλλαγή διευθυντών ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πώς γίνεται ο κ. Βερναρδάκης να έχει 3 μετακλητούς και ο κ. Μητσοτάκης να είχε 50;» αναρωτήθηκε, κατηγορώντας την ηγεσία της ΝΔ ότι προτιμά για άλλη μια φορά να σιωπήσει σε ένα κρίσιμο θέμα.

Για τη λίστα Μπόργιανς

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι από το γραφείο του πρωθυπουργού είχε δοθεί εντολή να μην παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς ο πρόξενος στη Γερμανία. Πρόσθεσε ότι πριν από λίγη ώρα έλαβε επιστολή από τον κ. Μπόργιανς, «ο οποίος λέει ότι όχι μόνο συνάντησε και μίλησε με τον κ. Πλεξίδα, αλλά και ότι δεν του πρόσφερε μόνο τη λίστα, αλλά και τεχνική βοήθεια».

«Δεν θα αφήσουμε την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά, όλα στο φως, τα ψέμματα τελείωσαν» είπε ο πρωθυπουργός.

Νέο σύστημα αξιολόγησης

Αναφερόμενος τέλος στο νομοσχέδιο για το Δημόσιο, είπε ότι η δημόσια διοίκηση έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι είναι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας και έκανε λόγο για δυσλειτουργίες στη φορολογική διοίκηση, τη γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις. Δημιούργησαν εικόνα διάλυσης και δεν επέτρεψαν τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, σημείωσε.

Έκανε λόγο για νομοσχέδιο-τομή που δεν τολμήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος.

Ανέφερε ότι θα υπάρχει θεσμική μνήμη σε κάθε υπουργείο και νέο σύστημα αξιολόγησης της διοίκησης, ενώ σημείωσε ότι εισάγεται ένα απολύτως αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.

Στόχος μας να φέρουμε το ΑΣΕΠ παντού, σε κάθε θέση, τόνισε ο Α. Τσίπρας.