Συγκρούσεις ισραηλινών αστυνομικών με Παλαιστινίους διαδηλωτές σημειώθηκαν την Τρίτη, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση των Εβραίων επισκεπτών, στον χώρο του ιερού τεμένους Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ ανέφερε ότι δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν στη περιοχή διότι έλαβαν πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές θα επιχειρούσαν να εμποδίσουν τις επισκέψεις στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους.
«Ήταν πρωτοβουλία της αστυνομίας για την πρόληψη ταραχών» είπε ο Ρόζενφελντ, προσθέτοντας ότι κατά τις ταραχές συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.
Δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ
Ο Ομάρα Κισουάνι, διευθυντής του τεμένους, δήλωσε ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να καταστείλει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέφυγαν στο εσωτερικό του.
«Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τα δακρυγόνα στο τζαμί» είπε μιλώντας στο Reuters.
«Υπάρχουν 14 τραυματίες από τις πλαστικές σφαίρες, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος αισθάνθηκε αδιαθεσία από την εισπνοή δακρυγόνων» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι βομβίδες κρότου εξερράγησαν μέσα στο τέμενος, που είναι ιερός τόπος του Ισλάμ, και καταστράφηκαν αρκετοί παλαιοί πολυέλαιοι.
Αύξηση ταραχών
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση των ταραχών, καθώς οι ορθόδοξοι εβραίοι πιέζουν για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο σύμπλεγμα του τεμένους. Οι εντάσεις αυξάνονται συχνά αυτή την εποχή του έτους, καθώς οι Εβραίοι γιορτάζουν το Σουκότ.
Στο τέμενος που βρίσκεται σε περιοχή υπό ισραηλινό έλεγχο, αλλά έγκειται στην εποπτεία ισλαμικού βακουφιού επιτρέπεται η πρόσβαση των Εβραίων, αλλά τους απαγορεύεται η προσευχή.
Οι Εβραίοι που επισκέπτονται το Αλ Ακσά συνοδεύονται από την ισραηλινή αστυνομία. Αν οποιοσδήποτε από αυτούς προσευχηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.
Οι Παλαιστίνιοι είναι οργισμένοι από την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων ορθόδοξων Εβραίων στο ιερό τέμενος, κίνηση η οποία υποστηρίζεται από τον Μοσέ Φεϊγκλίν, έναν εκ των αντιπροέδρων της Κνεσέτ και σημαντικό στέλεχος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Αύξηση μη μουσουλμάνων
Ωστόσο, αυτό δεν έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες των παλαιστινίων οι οποίοι φοβούνται ότι η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων μη μουσουλμάνων στην περιοχή θα οδηγήσει σιγά-σιγά σε αλλαγές.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αρνήθηκε πάντως ότι υπάρχουν κινήσεις περιορισμού της πρόσβασης των μουσουλμάνων στο συγκρότημα και κατηγόρησε τους «Παλαιστίνιους εξτρεμιστές» για τη βία.
«Είμαι αποφασισμένος, και το Ισραήλ έχει δεσμευτεί, να διατηρηθεί το status quo όπως ακριβώς είναι επί πολλές δεκαετίες» είπε ο Νετανιάχου.
Το 2000 η επίσκεψη στο Αλ Ακσά από τον τότε ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν θεωρήθηκε πρόκληση από τους Παλαιστινίους, ουσιαστικά οδήγησε στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και σε πενταετή αιματηρή Ιντιφάντα.