Η δράση έλαβε χώρα στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, που ευθύνεται σχεδόν για το 15% των εθνικών εκπομπών CΟ2. Εν όψει τηςιστορικής COP21, στην οποία η παρουσία της Ελλάδας ήταν μηδαμινή, το μήνυμα καλεί την ελληνική κυβέρνηση -και στην ουσία όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου- να στραφούν στον ήλιο, αφήνοντας πίσω τους για πάντα τα ορυκτά καύσιμα.
Συλλήψεις ακτιβιστών της Greenpeace στην Πτολεμαΐδα
Την ώρα που ο Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, έφτανε στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή στην COP21 του Παρισιού, το πρωί της Τετάρτης 10 ακτιβιστές της Greenpeace εξετέλεσαν μία ριψοκίνδυνη δράση. Τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης σκαρφάλωσαν σε ύψος 130 μέτρων, για να γράψουν με μπογιά το τεράστιο μήνυμα “GO SOLAR”
Το ηχηρό μήνυμα γράφτηκε πάνω στον πύργο ψήξης του μεγαλύτερου και πιο ρυπογόνου σταθμού λιγνίτη της χώρας.
Έπειτα από 14 ώρες στην κορυφή του πελώριου κτίσματος, συνελήφθησαν και οι 10, και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης. Αναμέσα τους και οΤάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η δράση τους έγινε γνωστή και στην COP21. Με αφορμή το συμβάν, ο Kumi Naidoo, Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace International έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους κλιματικούς ακτιβιστές της Ελλάδας. Σε αυτό, κάνει λόγο για την κρισιμότητα και τη σημασία τέτοιων δράσεων, καθώς “οι κυβερνήσεις σέρνουν τα πόδια τους” εδώ στο Παρίσι.
Καθώς μπαίνουμε στις τελευταίες μέρες των διαπραγματεύσεων της COP21, αυτές εξελίσσονται σε σκληρό πόκερ μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών του πλανήτη. Οι ανεπτυγμένες χώρες, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καλούνται να χρηματοδοτήσουν την κλιματική δράση στις φτωχότερες χώρες του νότου. Αυτή η δράση σχετίζεται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την αντιμετώπιση των απωλειών και των καταστροφών που αυτή συνεπάγεται.
Το ζητούμενο είναι το επίπεδο της φιλοδοξίας που θα επιδείξουν οι κυβερνήσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις εθελοντικές δεσμεύσεις των χωρών, όπως αυτές έχουν σήμερα, η θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 με 3,5 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο πολλές μικρές νησιωτικές χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν να βυθιστούν μέσα σε μία θάλασσα της οποίας η στάθμη ολοένα και ανεβαίνει. Γι’ αυτό και υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες αρκετές φωνές εδώ στην COP21, οι οποίες ζητούν μία πιο ουσιαστική δράση, ώστε να αποφευχθεί μία αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 1,5 βαθμών.
Ο Παύλος Γεωργιάδης συμμετέχει στην COP21 ως Climate Tracker. Ακολουθείστε τα tweets: @geopavlos
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού