Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση τεσσάρων κυκλωμάτων εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Περισσότερα στοιχεία για τη δράση των κυκλωμάτων θα ανακοινωθούν σήμερα από τον διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Αθηναγόρα Παζαρλή.
Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.
Οι συλληφθέντες -ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που προέρχονται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και ορισμένα εξ αυτών είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις εκβίασης- οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των 53 συλληφθέντων συγκαταλέγονται, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος), επιχειρηματίες, ανάμεσά τους ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές υποστηριζόμενος από κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος, ένας εφοριακός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ κι ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ.
Ως «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης συμμορίας κατηγορείται Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της νύχτας και υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Στο διάστημα από το 2004 έως το 2011, που φέρεται ότι λειτουργούσε το εν λόγω κύκλωμα, αποκόμισε περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, οι οργανώσεις δραστηριοποιούνταν και σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς τα μέλη της απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.
Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομική έρευνα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων, ξεκίνησε πριν από επτά μήνες. Σημαντικό δε ρόλο φέρεται ότι έπαιξε η εξάρθρωση -τον περασμένο Απρίλιο- άλλου κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων του οποίου «εγκέφαλος» κατηγορείται ότι ήταν 35χρονος ελληνοσυριακής καταγωγής, που είναι ήδη προφυλακισμένος.
Το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, με πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά το παρελθόν, κατηγορείται ότι έκανε τα «στραβά μάτια» σε φορολογικούς ελέγχους μελών των οργανώσεων, παρέχοντας κατ' ουσίαν φορολογική ασυλία. Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που απαγγέλθηκε αφορά την περίπτωσή του.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο χαμηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί τεθήκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και σε βάρος τους διενεργούνται πειθαρχικές έρευνες.