Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, που ελήφθη έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας παραπάνω από επτά ωρών, εντός του αρχαιολογικού χώρου συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο Λόφος Χασάνι, ο οποίος φέρει κατάλοιπα που δείχνουν διαχρονική κατοίκηση από την προϊστορική ως τη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και η περιοχή του αμαξοστασίου του Τραμ. Η έκταση των 280 στρεμμάτων δεν είναι ενιαία αλλά πρόκειται για επιμέρους τμήματα διάσπαρτα στο χώρο του αεροδρομίου.Η συνολική επιφάνεια του πρώην αεροδρομίου είναι  6.200 στρέμματα. 

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

  • Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης 700 στρεμμάτων και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα).
  • Η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Η έκταση που τελικά κηρύχθηκε ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά επιθυμούσαν οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, έχει σημασία πού ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει την ανάπτυξη. Πάντως, φαίνεται να υπάρχει και τμήμα της κηρυγμένης ως αρχαιολογικής έκτασης που εκτείνεται πέραν του οικοπέδου του πρώην αεροδρομίου και επηρεάζει όμορη περιοχή στο δήμο Ελληνικού.

Στη συνεδρίαση πραγματοποίησαν παραστάσεις εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε., καθώς και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που τελευταία έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις με κύριο αίτημα την τήρηση του αρχαιολογικού νόμου, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΚΑΣ προκάλεσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης. «Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

«Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» 

 
Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο οποίος σημειώνει πως «για μία ακόμη φορά οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν».
 
Ο Α. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει πως τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης άνοιξαν, αφενός η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων ότι δεν αποτελούν δασική έκταση τα 37 στρέμματα, αφετέρου η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
 
Στην ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας τονίζεται ότι το ΚΑΣ χαρακτηρίζει ως αρχαιολογικό χώρο ένα μικρό τμήμα μόλις 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500.