Το Συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθεί να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πολιτική των κλειστών συνόρων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά κράτη εξετάζουν ή εγκρίνουν αντιπαραγωγικές πολιτικές, όπως την ανέγερση φρακτών, τη μείωση υπηρεσιών που σχετίζονται με το άσυλο, την κατάσχεση τιμαλφών υποχρεώνοντας τους αιτούντες άσυλο να πληρώσουν για τη διαμονή τους σε κέντρα υποδοχής ή για τον χρόνο κράτησης, περιορίζοντας την οικογενειακή επανένωση, ή χορηγώντας τους ένα προσωρινό ή ασταθές καθεστώς, αναφέρει.

Τα μέτρα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επομένως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά ριζική αλλαγή στην πολιτική διαχείριση του προσφυγικού θέματος. «Οι ευρωπαϊκές χώρες, αντί να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου για την απώθηση των μεταναστών, παραβιάζοντας την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια αλλαγή στο παράδειγμα που χρησιμοποιεί για τη διαχείριση της μετανάστευσης», αναφέρεται.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν ότι έχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για να βρουν λύσεις μεσοπρόθεσμα έως και μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

– Πρώτον, θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους και να πιέσουν στις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στις συγκρούσεις στις χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

– Δεύτερον, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και για την επανεγκατάστασή τους από περιοχές συγκρούσεων και γειτονικές χώρες.

– Τρίτον, θα πρέπει να επεκταθούν οι νόμιμοι χώροι για τα άτομα που φθάνουν με ασφαλή και ομαλό τρόπο, όπως για την επανένωση οικογενειών ή για ανθρωπιστικούς λόγους.

– Τέταρτον, θα πρέπει να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές, οι οποίες να επιτρέπουν τον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν ανάγκη προστασίας με τρόπο που να είναι συμβατός με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποφεύγοντας την επιστροφή των ανθρώπων σε χώρες όπου δεν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους.