Το ζήτημα των κόκκινων δανείων στο επίκεντρο της νέας συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών που έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Νωρίτερα, συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς. Διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία και στο Χρηματιστήριο, προβλέπεται στη λύση που θα υιοθετηθεί
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.
Το Δ.Σ. αναμένεται να αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες, δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή.
Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα αποχωρήσουν το Σάββατο, από την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα.
Ωστόσο μένει να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Οι συνομιλίες των δύο πλευρών συνεχίζονται και θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι την Παρασκευή, καθώς τα 13 προαπαιτούμενα προγραμματίζεται να περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, για να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση του 1 δισ.
Ανοικτά τα αγκάθια των κόκκινων δανείων και των αποκρατικοποιήσεων
Ολοκληρώθηκε η βραδινή συνάντηση των Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια, τα άλλα ανοικτά χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών είχε το πρωί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας.
Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και σήμερα, Παρασκευή, σε νέες συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι θα κλείσει το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, ενώ για τον Ιανουάριο θα παραπεμφθείι το θέμα των στεγαστικών.
Σ'υμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιστεύουν πως θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ.
Η ελληνική πλευρά ζητά να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι δανειστές επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία.
Αυτό το ενδεχόμενο, όπως φαίνεται, θα εξαρτηθεί από τον σημερινό γύρο διαπραγμάτευσης. Πηγές της ελληνικής πλευράς τονίζουν πως εξαρτάται και από τη βούληση των δανειστών να γίνουν διαλλακτικότεροι ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία.
Εντωμεταξύ,
συνάντηση είχαν το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νομοσχέδιο για την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρίες ή funds.
Υπενθυμίζεται η λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ.
-
Σύσταση του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, υπό την ομπρέλα του οποίου θα μπει το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ. Ο νέος γιγάντιος φορέας θα μπει σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2016 και στόχος του είναι να πετύχει τον άθλο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάθος 30ετίας.
-
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο).
-
Ψήφιση νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016.
-
Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.
-
Η διευθέτηση του θέματος των «κόκκινων» δανείων και η πιθανή πώληση αυτών σε distress funds.
-
Υιοθέτηση δράσεων από τη νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
-
Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.
-
Διατάξεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
-
Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες.
-
Εκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το Πτωχευτικό Δίκαιο των νοικοκυριών.
-
Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
-
Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.
-
Επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.