Στην άμεση προώθηση ενός πολυνομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων με κεντρικό στόχο την ενίσχυση των εσόδων του δημοσίου προκειμένου έως τις 9 Μαίου να υπάρξει μία (νέα) συμφωνία – γέφυρα που θα δώσει «ανάσα» στην ελληνική οικονομία στοχεύει η κυβέρνηση. Τα οφέλη που αναζητεί συνίσταται σε ποσά 1,2 και 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση εκτιμά ότι οφείλονται στην Ελλάδα από την ΕΚΤ αφού προέρχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται σειρά μέτρων με στόχο την άμεση είσπραξη φόρων καθώς και την βελτίωση της αποδοτικότητας των φορολογικών μηχανισμών.

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βουτσης και ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππας, επισήμαναν στην Βουλή (28/4) ότι αναζητούνται μία σειρά συμφωνιών αρχής γενομένης από αυτήν, ενώ επισήμαναν πως ευρωπαϊκή πορεία δεν σημαίνει υιοθέτηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Την ίδια στιγμή στο βάθος παραμένει ανοιχτή η επιλογή του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά η συμφωνία αν και η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για τις εξελίξεις. Επ αυτού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο της Κ.Ο του κόμματος.Αυτό επισημάνθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στην σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που συνεδρίασε για να θέσει τα ακριβή χρονοδιαγράμματα.

Αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τοποθετούμενος στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ επισήμανε πως «μας ενδιαφέρει να πάμε σε σειρά συμφωνιών, διότι το σχέδιό μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Το σχέδιό μας είναι, ενώ διαπραγματευόμαστε, να κυβερνάμε». Παράλληλα όμως αναφέρθηκε σε αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αυτή η Κυβέρνηση ήρθε για να παραμείνει, ο λαός θα μας στηρίξει. Με όλα τα στριμώγματα, με κάποιες πιθανές υπαναχωρήσεις, αλλά με καθαρό σχέδιο για προοπτική και για προοδευτικές και ριζοσπαστικές δομές έχετε καταλάβει πως θα μας στηρίξει».

Παράλληλα εστίασε στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μιλώντας για «1,2 δισεκατομμύρια, που είναι λεφτά δικά μας, που φύγανε μαζί με τα 11 δισεκατομμύρια, για τα 15 δισεκατομμύρια που είναι το πλαφόν για τα ομόλογα και το ρολάρισμα τους» και για «τα 1,9 δισεκατομμύρια, τα οποία επίσης είναι χρωστούμενα από αυτά που βγάλανε οι τράπεζες, καθώς καθυστερούσαν και για ενάμιση χρόνο για να πάει η χώρα σε ασφυξία και ύστερα να γίνει το PSI». Επίσης αναφέρθηκε στο περίφημο «πακέτο Ντράγκι» ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σημειώνοντας ότι «από αυτό το 1 τρισεκατομμύριο, το οποίο μοιράζονται ισοπόσως οι χώρες οι οποίες δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο. Παίρνουν λεφτά απ’ αυτό το τρισεκατομμύριο και εξαιρείται η Ελλάδα τιμωρητικά».

Επίσης αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και ειδικά στην Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι προωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης: «Δεν έχετε καταλάβει ότι παρένθεση δεν θα γίνει αυτή η Κυβέρνηση. Παλεύετε ακόμα για την παρένθεση. Μαζί με τους άλλους πυλώνες της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης αυτής της στρατηγικής, παλεύετε με νύχια και με δόντια να γίνουμε παρένθεση».

Ειδική μνεία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έκανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππας, στην ίδια συζήτηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στη Γερμανία υπήρξαν επανακρατικοποιήσεις και των υποδομών του ηλεκτρισμού και των υποδομών της ύδρευσης. Απείλησε κανείς το κρατίδιο του Αμβούργου ότι θα το βγάλει από το ευρώ; Κανείς! Συνεπώς, να μην ενδύεται μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία έχει δοκιμαστεί και να την ταυτίζουμε με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τι νομίζουμε ότι υπηρετούμε όταν κάνουμε αυτό πραγματικά; Την ευρωπαϊκή ιδέα; Αυτή ήταν η ευρωπαϊκή ιδέα;».